Суша в Тайван може да задълбочи кризата с чиповете

Производството на чипове може да се сблъска с ново препятствие – липса на вода
(снимка: CC0 Public Domain)

От 1 юни Тайван ще затегне ограниченията за използване на вода в големите центрове за производство на чипове Синчу и Тайчжун, заради сушата на целия остров – освен ако дотогава не започнат значителни валежи, заяви правителството.

Определяйки сушата като най-лошата в историята на острова, министерството на икономиката заяви, че при липса на дъжд ще вдигне нивото на ограничения за използването на вода до най-високото възможно равнище. То изисква от компаниите в двата научни парка да намалят потреблението си на вода със 17%, съобщи Ройтерс.

Язовирите в централните и южните райони на острова са на ниво под 5% от капацитета, каза министерството. В отчаяните си опити за осигуряване на вода то се е насочило към около 160 кладенци и инсталации за обезсоляване на морска вода.

Най-големият производител на чипове по договор, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), има фабрики както в Синчу, така и в Тайчунг. От чипмейкъра заявиха пред Ройтерс, че досега сушата не е имала влияние върху производството и че ще продължи да намалява потреблението на вода и да купува вода, докарвана с камиони-цистерни за някои свои цехове.

Друг голям производител на чипове – United Microelectronics Corp (UMC) – заяви, че е предприел множество мерки за спестяване на вода. „Няма въздействие върху производството”, твърдят от фирмата.

Освен като липса на водни запази, сушата засяга страната и нейната индустрия и косвено: тя изостри проблемите с управлението на електроенергията, което доведе до две големи прекъсвания на електрозхранването на целия остров в рамките на по-малко от седмица.

Президентът Цай Инг-вен обеща тази седмица да „разгледа” управлението на електроенергията. Сушата означава, че електричеството, генерирано от водноелектрически централи, е недостатъчно, каза пък държавният доставчик на електроенергия Taipower.

Коментар