Акредитиха центъра за компютърна сигурност








Националният център за действие при кризи в компютърната сигурност (CERT) получи акредитация от международната сертифицираща организация Trusted Introducer, съобщи Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

Центърът беше изграден в ДАИТС през ноември 2008 година в изпълнение на Наредбата за оперативна съвместимост и информационна сигурност.

Проектът е реализиран с подкрепата на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) и на унгарския национален CERT.

„Изграждането на такъв център е основата на всяка политика за информационна сигурност”, заяви председателят на ДАИТС и Национален координатор по киберсигурност Пламен Вачков.

Мисията на центъра е да намалява компютърните инциденти, както и да подпомага държавните и области администрации при евентуални заплахи.

От създаването на центъра досега, голяма част от усилията са насочени към превенция на системите и мрежите от нежелани атаки.

Информационни бюлетини включват всекидневни проверки на източници на информация, свързана със сигурността, на нови уязвимости, вируси, заплахи и атаки.

Националният център е част от световната мрежа на аналогични екипи за предотвратяване на пробиви в сигурността на информационните системи.

Коментар