Google ще пази с парола данните за активността ни в интернет

Нова функция на Google ще пази историята ни на сърфиране и търсене в интернет от любопитни очи
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако понякога друг използва компютъра ви и не искате той да вижда вашата история на сърфиране и търсене в интернет, можете просто да защитите тази страница с парола. Подобна функция вече е достъпна от Google.

Личните данни, които хакери могат да използват за изнудване на потребителите, постоянно се увеличават. Историята на заявките и показванията в YouTube, например, може да разкаже много за даден потребител и да го направи уязвим.

Освен това тази информация е важен ресурс, който различни компании могат да използват за фина настройка на целенасочената реклама и прогнозиране на интересите на конкретно лице.

За да даде на потребителите възможност да управляват своята лична информация, като заявки за търсене и история на сърфиране, Google добави функция за блокиране с парола на страниците с такива данни, включени за активността в YouTube и заявките към Google Assistant, съобщи The Verge.

За да активирате функцията, трябва да отидете на Activity.google.com и да кликнете върху връзката „Управление на потвърждаването на Моята активност” и след това да изберете опцията „Изискване за допълнително потвърждение”.

Активирането на проверката ще изисква всеки, който се опитва да види информацията, да кликне върху бутона „Проверка” и да въведе паролата за своя акаунт в Google. Само тогава потребителят ще има достъп до историята на сърфирането и активността при търсене.

Тази функция може да бъде много полезна за потребители, които понякога позволяват на други хора да използват компютъра им, но не искат личната им информация да се вижда.

Коментар