Здравният портал с европейска награда

Проектът за здравен портал и електронен здравен запис получи европейска награда за добра практика, съобщи Министерството на държавната администрация и административната реформа.

Европейската награда за публичния сектор (EPSA) е своеобразно състезание между най-добрите, иновативни и ефективни административни постижения от различни европейски държави. Инициативата е съвместен проект на Европейския институт по публична администрация в Маастрихт и държавите членки на Европейския съюз.

Отличеният от България проект беше разработен през 2008 г. и официално представен през март т.г. Той включва два основни компонента: създаване на електронни лични амбулаторни картони (еЛАК) за 40 000 държавни служители и интегриране на здравен портал.

еЛАК е здравната памет на пациента – електронен аналог на личния амбулаторен картон с изключителна добавена стойност. Базиран е на интернет и представлява пълен набор от наличните здравни данни на един пациент – прегледи, заболявания, предписани медикаменти, измервания, имунизации и др.

Националният здравен портал е достъпен за всички българи. Той позволява на гражданите и медицинските специалисти да обменят информация през интернет. В него могат да се правят справки за различни медицински услуги и регистри, лечебни дейности, нормативни и други документи.

Коментар