Рим тества IoT система с изкуствен интелект

Смарт система за транспорта използва сензори за изображения с изкуствен интелект
(снимка: Sony)

Сензори за изображения, използващи изкуствен интелект, са част от три изпитателни проекта за интелигентен град, провеждани от компанията Envision в община Рим, Италия, съобщи Sony Европа. Изпитанията имат за цел да намалят градското замърсяване, свързано с транспорта, и произшествията на пешеходните пътеки.

Основна задача на тестовия проект е да оцени интелигентна система за паркиране, използваща сензори Sony IMX500, за намаляване на задръстванията и съответно замърсяването, заради автомобилите, които се въртят из центъра в търсене на място за паркиране.

Идеята е водачите да получават сигнал чрез приложение за смартфон, за да бъдат насочени към място за паркиране, най-близо до дестинацията на водача, отбелязва Enterprise IoT Insights.

Тестът включва и проучване на интелигентни градски системи, които да оптимизират капацитета и да увеличат използването на наличната мрежа за обществен транспорт. В рамките на експеримента ще се монтират интелигентни автобусни навеси, които ще преброяват хората при качване и слизане от всеки автобус. Те ще сигнализират за претоварване, за да се гарантира по-добро управление на автобусите и оптимизиране на разходите.

Наред с това е предвидена система за предупреждение на пешеходните пътеки, която ще информира шофьорите, използвайки интелигентно осветление с активиране от човешко присъствие. Това ще направи пешеходците по-видими с цел намаляване на инцидентите в града.

Коментари по темата: „Рим тества IoT система с изкуствен интелект”

добавете коментар...

  1. Фофу

    И по градските въпроси ли си експерт ?? И знаеш кой град фалира и кой не. Сигурно си бил кмет на някой голям град и ги знаеш тия работи.

  2. :o)

    Всичко е една ходеща лъжа , както при нас. Град който генерира милиарди евро приходи от туризъм – фалира. И нямаше кмет 2-3 години. Какво да говорим повече.
    И тук някой се опитва да вкара нещо, но важното е да се плати петорно и парите да се приберат, а ползите за обществото са на последно място.

Коментар