Умното осветление пести и решава проблеми в градовете

Европа може да пести ежегодно по 2,1 милиарда евро, ако модернизира лампите си за улично осветление, твърди „Споделени градове“ – програма на ЕС за интелигентните градове. Наред с това, умното осветление помага на градските власти да се справят с проблеми, с които се борят от десетилетия.

В момента разходите на ЕС за улично осветление възлизат на 3 млрд. евро годишно. При внедряване на интелигентни осветителни тела тази сума може да бъде намалена до 900 млн. евро. Икономиите в размер на 70% ще са възможни чрез използване на 50-70% по-малко енергия, както и намаляване на бюджетите за поддръжка, пише GreenTech.bg.

В Европа приблизително 75% от уличното осветление е на повече от 25 години. Поради възрастта си то изисква по-голяма поддръжка. Същевременно интелигентните осветителни тела носят редица възможности, като мониторинг на замърсяването на въздуха, помощ при паркиране и използване на трафични данни данни за управление на задръстванията.

„Интелигентните осветителни тела са печеливша ситуация за всички. Те помагат на данъкоплатците да намалят сметките за енергия и да направят градовете по-приятна среда, в която да живеят и работят“, казва Нейтън Пиърс, програмен директор на „Споделени градове“.

По неговите думи, спестените финансови средства могат да бъдат насочени за подобряване на обществените пространства и създаване на жизненоважни обществени услуги.

Новите системи за контрол, характерни за уличните LED лампи, позволяват интензитетът на осветлението да се намалява когато и където е необходимо. Това може допълнително да увеличи спестяванията на енергия.

Наред с икономиите, интелигентното улично осветление може да се настрои така, че да действа като сензорна мрежа – подобен проект, например, развива Австралия. То може да събира и предава на данни, свързани с транспорта, околната среда, управлението на града, потреблението енергия, безопасността.

Най-новото поколение интелигентно осветление за улицата помага на градските власти да се справят с някои от проблемите, с които кметовете се борят от десетилетия. Така например, интелигентните осветителни тела могат да правят мониторинг на замърсяването на въздуха и задръстванията.

Интелигентното улично осветление може да стане носител и на редица приложения за сигурност. Новата LED технология има капацитета да включва функции като например цифрови пътни знаци, системи за видеонаблюдение, говорители, бързи аварийни системи за комуникация и дори зарядни станции за електрически превозни средства.

Коментари по темата: „Умното осветление пести и решава проблеми в градовете”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Тъкмо обекта се е подготвил след пневматичните утечки и очаквания хидравличен удар в моноблока и му причернява, изпада в шок като студена пот се появява на челото му и се появяват неволеви хидрвавлични утечки, но след миг осъзнава наличието на умното осветление в кабинката и извършва светкавично брауново движение с ръце и глава за да даде прекурсор за включване на осветлението на толкова умната технология.

  2. Нито

    Нито е сигурно, нито е дори може би. Модернизацията е естествен процес на поддръжка. Не могат да се заменят старите живачни лампи с нови живачни лампи до безкрай, за да е доволен Пешо. Хем са скъпи, хем са неефективни, затова не могат. Дори и стълбовете има нужда да се сменят, нека никой не се изненадва, ако и да е разбрал току-що за тази нужда.

  3. Пешо

    Сигурно модернизацията на осветителната система ще глътне 50 млрд, които ще се окажат че няма и да се избият в обозримо бъдеще. Това налагане на новите технологии или определени технологии е причинено само от едно – някой има сериозно лоби там, от което ще се изкарат едни пари

Коментар