Умното осветление пести и решава проблеми в градовете

Интелигентните осветителни тела са печеливша ситуация за всички, категорични са експертите

Европа може да пести ежегодно по 2,1 милиарда евро, ако модернизира лампите си за улично осветление, твърди „Споделени градове“ – програма на ЕС за интелигентните градове. Наред с това, умното осветление помага на градските власти да се справят с проблеми, с които се борят от десетилетия.

В момента разходите на ЕС за улично осветление възлизат на 3 млрд. евро годишно. При внедряване на интелигентни осветителни тела тази сума може да бъде намалена до 900 млн. евро. Икономиите в размер на 70% ще са възможни чрез използване на 50-70% по-малко енергия, както и намаляване на бюджетите за поддръжка, пише GreenTech.bg.

В Европа приблизително 75% от уличното осветление е на повече от 25 години. Поради възрастта си то изисква по-голяма поддръжка. Същевременно интелигентните осветителни тела носят редица възможности, като мониторинг на замърсяването на въздуха, помощ при паркиране и използване на трафични данни данни за управление на задръстванията.

„Интелигентните осветителни тела са печеливша ситуация за всички. Те помагат на данъкоплатците да намалят сметките за енергия и да направят градовете по-приятна среда, в която да живеят и работят“, казва Нейтън Пиърс, програмен директор на „Споделени градове“.

По неговите думи, спестените финансови средства могат да бъдат насочени за подобряване на обществените пространства и създаване на жизненоважни обществени услуги.

Новите системи за контрол, характерни за уличните LED лампи, позволяват интензитетът на осветлението да се намалява когато и където е необходимо. Това може допълнително да увеличи спестяванията на енергия.

Наред с икономиите, интелигентното улично осветление може да се настрои така, че да действа като сензорна мрежа – подобен проект, например, развива Австралия. То може да събира и предава на данни, свързани с транспорта, околната среда, управлението на града, потреблението енергия, безопасността.

Най-новото поколение интелигентно осветление за улицата помага на градските власти да се справят с някои от проблемите, с които кметовете се борят от десетилетия. Така например, интелигентните осветителни тела могат да правят мониторинг на замърсяването на въздуха и задръстванията.

Интелигентното улично осветление може да стане носител и на редица приложения за сигурност. Новата LED технология има капацитета да включва функции като например цифрови пътни знаци, системи за видеонаблюдение, говорители, бързи аварийни системи за комуникация и дори зарядни станции за електрически превозни средства.

Коментари по темата: „Умното осветление пести и решава проблеми в градовете”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Тъкмо обекта се е подготвил след пневматичните утечки и очаквания хидравличен удар в моноблока и му причернява, изпада в шок като студена пот се появява на челото му и се появяват неволеви хидрвавлични утечки, но след миг осъзнава наличието на умното осветление в кабинката и извършва светкавично брауново движение с ръце и глава за да даде прекурсор за включване на осветлението на толкова умната технология.

  2. Нито

    Нито е сигурно, нито е дори може би. Модернизацията е естествен процес на поддръжка. Не могат да се заменят старите живачни лампи с нови живачни лампи до безкрай, за да е доволен Пешо. Хем са скъпи, хем са неефективни, затова не могат. Дори и стълбовете има нужда да се сменят, нека никой не се изненадва, ако и да е разбрал току-що за тази нужда.

  3. Пешо

    Сигурно модернизацията на осветителната система ще глътне 50 млрд, които ще се окажат че няма и да се избият в обозримо бъдеще. Това налагане на новите технологии или определени технологии е причинено само от едно – някой има сериозно лоби там, от което ще се изкарат едни пари

Коментар