Foxconn е произвел най-много смартфони в края на 2017

Foxconn произведе най-много смартфони в света през последното тримесечие на миналата година

Тайванският гигант Foxconn се оказа най-големият производител на смартфони през четвъртото тримесечие на 2017 година, измествайки досегашния лидер Samsung, сочи доклад на IDC Taiwan.

Докладът анализира компании, които произвеждат смартфони в собствени заводи. Foxconn се изкачва на първо място, благодарение на поръчките от Apple за iPhone 8 и iPhone X, отбелязват анализаторите.

Партньорството с Apple носи ползи и на друг контрактен производител – Pegatron, който се придвижва с две позиции напред, благодарение на поръчките на iPhone, и заема трето място в рейтинга на най-големите производители на смартфони за Q4 2017. В топ 5 влизат още китайските производители Oppo и Vivo.

Въпреки че отстъпва лидерстото през четвъртото тримесечие, Samsung остава най-голям производител за цялата 2017 година. Foxconn държи второ място, следвана от Oppo, Vivo, Pegatron, LG, Inventec, Flextronics, Huaqing Telecom Technology и ZTE.

В периода октомври-декември 2017 г. броят на доставените в света смартфони е намалял с 13,8% на годишна база и с 2,1% спрямо предходното тримесечие. Причините за това са две – забавяне на растежа на китайския пазар и липса на принципно нови функции, което удължава срока на ползване на старите модели.

Коментар