НАСА напредва с марсоход от ново поколение

Разработката на Mars 2020 вече е на етап ALTO (асемблиране, тестване и подготовка за стартиране на операции) в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена (източник: НАСА)

Американската космическа агенция НАСА пристъпи към ключова фаза от проекта за създаване на марсоход от ново поколение. По план апаратът Mars 2020 ще потегли към Червената планета през лятото на 2020 г. и ще кацне на нея през февруари 2021 г.

Новият роувър стъпва на доказаната платформа Curiosity, с подобрено бордово оборудване и широк набор от научни инструменти. В частност, марсоходът ще бъде оборудван с манипулатор със специална бормашина и система за вземане на проби, множество спектрометри, комплекс от сензори и др.

Множество бордови камери на космическия апарат ще се използват за заснемане на панорамни изображения, откриване на препятствия, изследване на окръжаващата среда и т.н., уточняват от НАСА.

В момента Mars 2020 е на етап ALTO (асемблиране, тестване и подготовка за стартиране на операции) в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния. Работи се по електрическото интегриране на летателното оборудване с платформата за кацане.

В следващата година и половина специалистите на НАСА постепенно ще окомплектоват марсохода с различни подсистеми, вкл. космическо електронно оборудоване, телекомуникационни средства, различни механизми, захранващи елементи, навигационни уреди и др.

Mars 2020 ще се отправи към Червената планета през лятото на 2020 г. и се очаква да кацне на нея през февруари 2021 г., уточнява НАСА. Апаратът ще изследва достъпността и пригодността на местните ресурси, вкл. кислород, за използване в предстоящите по-късно пилотируеми мисии на Марс.

Коментар