Сиера Леоне гласува за президент с блокчейн

Избирателите на Сиера Леоне първи в света гласуваха с блокчейн технология

За първи път в света се проведоха президентски избори с използване на блокчейн технология. Това се случи в африканската република Сиера Леоне, съобщи TechCrunch.

Специалната платформа на базата на блокчейн технология е създадена от швейцарската компания Agora. Именно тя бе ангажирана с наблюдението и контрола на процеса.

Тъй като подобна изборна технология е новост не само за Сиера Леоне, но и въобще за целия свят, тя е била достъпна само за избирателите в един от големите окръзи, в който е и столицата.

Самото гласуване е извършено с хартиени бюлетини, но всеки от гласувалите след това се е регистрирал в платформата на Agora. Този подход, в крайна сметка, позволява преброяване на гласовете в реално време.

При блокчейн данните се съхраняват централизирано, което изключва всякакви манипулации с гласовете. В перспектива подобни решения ще позволят също икономии в процеса на гласуване, тъй като няма да са необходими хора за броене на гласовете.

Коментари по темата: „Сиера Леоне гласува за президент с блокчейн”

добавете коментар...

  1. хмм

    Все си мисля, че на нашите избори гласовете са си реални..
    Друг въпрос е колко от тях са купени по някакъв начин – с пари, с храна, срещу разни преференции, със заплаха от уволнение от работа и т.н.
    Като добавим и необразованите хора, които дори не знаят за какво / кого гласуват, нещата стават леле-мале

Коментар