Бизнес моделът на Apple и RIM притиска Nokia

Над 35% от приходите на мобилния пазар отиват в Apple и RIM. Същевременно техните устройства, iPhone и BlackBerry, имат едва 3% дял от общия брой продадени телефони през 2008 година, твърди анализаторът Браян Модоф, цитиран от Уол Стрийт Джърнъл.

Подобна статистика няма как да не притеснява Nokia. Най-големият доставчик на хендсети в света получава 55% от приходите в сектора. Този резултат обаче е постигнат с 46-процентен дял от продадените на пазара телефони.

Модоф прогнозира, че през настоящата година делът на iPhone и BlackBerry ще нарасне до 5%, което ще осигури на Apple и RIM около 58% от приходите на мобилния пазар.

По данни на IDC, сегментът на смартфоните постоянно нараства и към момента има 13% дял от всички хендсети. Apple и RIM държат общо 32% от пазара на смартфони, сочат резултатите за първото тримесечие на годината.

Двете компании продават своите устройства чрез партньорства с телеком оператори, които обвързват клиентите с дългосрочни договори за ползване на услуги. Именно този бизнес модел носи високи приходи на Apple и RIM.

Коментар