Оптични дискове ще “живеят” векове

Технология на американската компания Millenniata ще удължи живота на оптичните носители за съхранение на данни до векове. Дисковете от новия тип се наричат M-ARC Disc, а устройството за запис носи името M-Writer Drive.

Разработчикът твърди, че неговите дискове ще могат да съхраняват информация в продължение на векове при стайна температура.

За сравнение, при обикновените DVD носители са възможни проблеми с прочитане на информацията още на петата година, дори и дискът да  стои само в кутията.

Тайната на дълговечността на новите носители M-ARC Disc се крие в чувствителен слой от специален материал, който не се разрушава с течение на времето.

За запис на дисковете Millenniata използва специално устройство M-Writer Drive с интерфейс USB, което на външен вид прилича на обикновен DVD рекордер.

Записаната на M-ARC Disc информация може да се прочете със съществуващите оптични устройства. M-Writer Drive също така е обратно съвместим с настоящите технологии, което му позволява да чете CD и DVD носители.

Новите дискове ще бъдат представени на 1 септември. Очаква се те да намерят приложение в научни организации и правителствени структури, където ще се използват за резервно съхранение на данни.

В бъдеще Millenniata планира да въведе своята технология и на потребителския пазар. Цената на един M-ARC Disc от първото поколение ще бъде около 25-30 долара.

Коментар