Цените на SSD дисковете падат с нова технология на Intel

Усъвършенстван 34-нанометров производствен процес намалява с около 60% цените на флаш-базираните твърдотелни дискове (SSD), съобщи Intel. Компанията обяви първите в индустрията 34-нм NAND флаш SSD, които са алтернатива на класическите твърди дискове.

Преходът към новата технология ще позволи на производителите на PC-та и лаптопи да купуват SSD с до 60% по-евтино, благодарeние на по-малкия размер на плочката  и усъвършенствания инженерен дизайн.

Устройствата X25-M SATA SSD използват клетки на няколко нива (MLC) и са предназначени за лаптопи и настолни компютри. Достъпни са във версии с капацитет 80 и 160 гигабайта.

В сравнение с предишната 50-нм версия, новата X25-M линия предлага подобрена с 25% латентност и повече входно-изходни операции в секунда (IOPS) при запис. Твърдотелните дискове оперират при 65-микросекунди латентност, спрямо близо 4 000 микросекунди при един HDD.

Производителността при запис е увеличена двойно. Със скорост до 6600 IOPS на запис и 35000 IOPS при четене, X25-M създава нови критерии за твърдотелните дискове и надскача HDD, които могат да работят със скорости от само стотици IOPS. Това осигурява забележително по-бърза реакция на системите и приложенията.

В дистрибуторския канал X25-M 80GB се продава за $225 в количества до 1000 броя, което е намаление с 60%, спрямо цената от $595 преди една година. Версията с капацитет 160GB струва $440, при първоначална цена от $945.

X25-M са достъпни в стандартен 2.5-инчов форм фактор. Моделите X18-M с 1.8-инчов формат ще започнат да се предлагат по 34-нм процес по-късно през тримесечието.

X25-M ще поддържа Windows 7, когато системата се появи на пазара през октомври. Тогава Intel планира да предостави и осъвременен фърмуеър, чрез който потребителите ще отпимизират производителността на своите SSD при работа с Windows XP и Vista.

Тъй като SSD нямат подвижни части, те предлагат по-висока производителност и по-висока енергийна ефективност и издържливост, в сравнение с традиционните хард дискове.

Твърдотелните дискове играят ключова роля за появата на ултратънки и леки ноутбуци, които стават все по-популярни, заради своя дизайн, размер и по-продължителен живот на батерията.

Коментар