Nokia е основен доставчик за 5G мрежата на A1 България

5G мрежата на A1, базирана на AirScale 5G, функционира повече от половин година
(снимка: A1 България)

Производителят на телекомуникационно оборудване Nokia е избран за основен доставчик за радиомрежата за достъп (RAN) на A1 България, включително за 5G, съобщиха от оператора.

Nokia вече доставя на A1 оборудване тип AirScale за бърз широколентов достъп до интернет с много ниско времезакъснение. Обявената днес сделка е продължение на дългогодишното партньорство между двете компании.

Националната 5G мрежа на A1, базирана на решение за радиомрежа за достъп AirScale 5G, функционира повече от половин година в България. Оборудването на Nokia поддържа гигабитови скорости при сваляне на информация и ниско времезакъснение.

А1 България твърди, че е първият оператор в света, който е провел изпитания с новото решение Compact Active Antennas (активни антени) на Nokia. То позволява на телекома да разшири покритието, да подобри качеството на услугите и ефективността им, както и да оптимизира използваното физическо пространство.

A1 използва новото поколение активни антени на Nokia в София за своята 2G, 3G и 4G мрежа. Активните антени повишат ефективността на радиоразпръскването, капацитета на базовата станция и обхвата на сигнала. Освен това оборудването на Nokia е енергийно-ефективно и компактно, което позволява по-лесно инсталиране, особено в гъстонаселените градски зони.

Технологията беше използвана от А1 по време на старта от Световната купа по ски в Банско по-рано тази година и на няколко локации в София. На събитието в Банско А1 използва активни антени и технологията Massive Multiple Input Multiple Output (mMIMO), за да предложи скорости на сваляне от над 1 Gbps.

А1 България твърди, че е първият оператор, който изпитва активни антени на Nokia
(снимка: A1 България)

„Nokia отдавна е наш стратегически партньор и тяхната технология вече ни помогна да предложим първокласна 4G мрежа, а сега заедно изграждаме и следващото поколение мрежа, която ще осигури по-добър широколентов достъп”, коментира Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1 България.

Компанията планира изграждане на смесени (Non-standalone – NSA) мрежи и на по-късен етап преминаване към частни мрежи, с ултра-ниско времезакъснение и масирана комуникация между машини.

Към момента А1 България предлага 5G услуги в над 75 града и курорта, с което осигурява покритие на открито за 50% от населението на страната, според официалната информация от телекома.

Коментари по темата: „Nokia е основен доставчик за 5G мрежата на A1 България”

добавете коментар...

  1. Незнайко

    Като гледам какви са плоски 5G антените, ми приличат на насочени антени. Тогава как ще се регулира посоката на излъчване на антената? Щото в основата на 5G технологията беше антената да не излъчва на всичките 360 градуса, а само в посоката на приемника.

  2. Anonymous

    Скоростта на 2Г ее ?

  3. СТОП

    На кого му е притрябвало 5G към днешна дата, тези “мечтани” скорости? Аз съм бил клиенти и на 3-те оператроа в БГ и нито един от тях не може практически да ми достигне дори 75% от максималните теоретични скорости, които обещават (за 2Г/3Г/4Г), камо ли т.н. 5Г… Стига с тази реклама и пропаганда!!!

  4. Anonymous

    mMIMO за да предложи скорости на сваляне от над 1 Gbps.

Коментар