Apple планира собствени клиники за служителите

Амбициите на Apple се простират и към радикални промени в сферата на здравеопазването
(снимка: CC0 Public Domain)

Неотдавна се появиха информации, че Apple възнамерява да открие собствени клиники за лечение на служителите си. Този интересен проект на американската компания не е прекратен и предстои развитие.

Умните часовници на Apple отдавна се фокусират върху функциите, свързани със здравето – това е една от основните насоки за развитие на смарт устройствата Watch. Според нови медийни публикации, още преди пет години Apple е искала да направи много по-важна стъпка в тази област – да отвори собствени клиники.

Проектът на компанията с кодово име Casper предвижда създаване на собствени клиники, със собствени лекари – Apple Doctors. Във фирмените здравни заведения лекарите ще могат активно да използват данните, получени от устройства като Watch и iPhone, според публикации в различни издания, вкл. Business Insider.

Гигантът от Купертино планираше да открие първите клиники през 2016 г., но проектът беше спрян поради някои вътрешни конфликти, както и критики от редица служители относно събираните данни. Но това изобщо не означава, че рано или късно Apple няма да изпълни намерението си за корпоративно здравеопазване.

Нещо повече, на първоначалния етап Apple е придобила клиники, които обслужват нейните служители, и е изградила екип от таланти начело с д-р Сумбул Десай от Станфордския университет. Този проект все още е активен, тоест идеята като цяло не е напълно изоставена.

Според източниците, клиниките ще бъдат пуснати заедно със свързани услуги на абонаментен принцип. Освен това клиниките ще се фокусират и върху първичното здравеопазване, тоест и в превенцията, а не само в лечението.

Главният оперативен директор на Apple Джеф Уилямс е инструктирал екипа си да намери начини да промени традиционната индустрия на здравеопазването в САЩ, където хората ходят на лекар само когато имат здравословни проблеми и не се грижат за профилактиката.

Между другото, първоначалният отказ за стартиране на клиниките през 2016 г. доведе до това, че много разработки бяха внедрени в смарт часовника Apple Watch. Тоест, без идеята за проекта Casper може би интелигентният часовник на Apple сега щеше да е съвсем различен продукт.

Коментари по темата: „Apple планира собствени клиники за служителите”

добавете коментар...

  1. :o)

    хората искат да инвестират в здравето на служителите си…превенция…
    така служителят винаги ще бъде на място и ще работи – без болнични 🙂

  2. еХперт

    И ако се разболееш, получаваш автоматично уволнение директно на часовника, прекрасно.

Коментар