Intel подкрепя изискванията в новата спецификация ENERGY STAR

Intel Corp. обяви своята подкрепа за наскоро обявените компютърни спецификации ENERGY STAR на Агенцията за опазване на околната среда (EPA), като очерта своята водеща роля и богат опит в предоставяне на иновационни и енергоспестяващи технологии и продукти. Intel планира да осигури микропроцесори и други системни компоненти, които ще помогнат на доставчиците на персонални и мобилни компютри да доставят системи, сертифицирани по ENERGY STAR, когато тези нови спецификации влязат в сила в средата на 2007 г.
“Intel продължава да работи съвместно с EPA и с други световни организации за разработване и осигуряване на енергийно ефективни технологии,” заяви Роб Крук, вицепрезидент и генерален мениджър на Business Computing Group, Intel. “Новите процесори Intel® Core™2 Duo ще предоставят желаните висока производителност и енергийна ефективност. Новите спецификации ENERGY STAR са значителна стъпка към идентифицирането на енергийно ефективните персонални компютри.”
За да насърчи приспособяването към новата програма ENERGY STAR, Intel ще работи съвместно с EPA, за да достави експертното си мнение по отношение на енергийната ефективност на по-малките доставчици на системи, които са известни като “channel”, за да подпомогне техните предложения за удовлетворяване на спецификациите. Тези усилия ще достигнат най-високата си точка с публикуването на т.н „рецепта”, която доставчиците на системи да следват, за да могат да са сигурни, че компютрите им отговарят на изискванията.
“В качеството си на движеща сила на технологичната революция в Америка, иновационният дух на компютърната индустрия в момента задвижва нашата енергийна революция,” каза администраторът от EPA Стивън Л. Джонсън. "Аплодирам лидери като Intel за това, че разработват енергийно ефективни компютърни технологии, които са добри както за околната ни среда, така и за портфейлите ни."
Постиженията на Intel, които са спомогнали за енергийната ефективност на персоналните компютри, включват предлагането на процесори за първите квалифицирани според ENERGY STAR персонални компютри още през 1992 г. Неотдавна новата микроархитектура Intel Core създаде продукти като процесорите Core 2 Duo, които са водещи в индустрията от гледна точка на характеристиките по отношение на енергийната ефективност. Признанието от страна на EPA за заслугите на Intel в областта на енергийната ефективност включва специалните награди ENERGY STAR през 2001 г. за разработването на технологията “Instantly Available PC”, която е намалила консумацията им на енергия със 71 %, и през 2004 г. – за значително подобряване на ефективността на захранващите устройства.
Неотдавна публикуваната версия 4.0, ниво 1 на спецификацията за компютри ще влезе в сила от юли 2007 г. и ще замени версията 3.0, ниво 2, която е в сила от м. юли 2000 г. Новата версия има за цел да продължи промените на пазара на енергийно ефективните компютри и да ускори навлизането на енергийно ефективните технологии.

Коментар