Уеб-измамници отдават под наем чужди къщи

Социалните мрежи станаха развъдник и на измами с наеми
(снимка: CC0 Public Domain)

Измама, при която мошеници изкопчват тлъсти суми пари от наематели, предлагайки под наем имоти, които не притежават, бе разкрита от британски агенти за недвижими имоти.

Обявите за отдаване под наем на къщи били копирани от съвсем законни уебсайтове. След това данните били използвани във фалшиви предложения за наем, предлагани на различни онлайн пазари – най-вече в социалните медии. Но се оказало, че когато хората се опитат да се нанесат – след плащане на депозити и първи наеми – въпросните имоти принадлежат на… други собственици.

Мери Уитбърд от Борнемут платила след виртуален оглед, но сега е останала без дом – и без три хиляди лири от джоба си. Тя осъзнала, че е била измамена едва когато се е появила пред къщата, за да се нанесе, и е намерила надпис „за продан” в къщата.

„Имам приятели и семейство, но нямам дом”, казва Уитбърд пред BBC. Сега живее на принципа на коуч-сърфинг, но вещите ѝ стоят в склад за съхранение и всеки месец плаща 300 лири за него.

Когато видяла, че на къщата пише „за продан – не се дава под наем”, тя се обадила на телефона на агенцията, предоставен за контакт. Обяснила, че има договор за наем за въпросната къща. Служителят обяснил, че изобщо не е първата с подобен „договор”.

Агентът за недвижими имоти Фил Скороход коментира, че проблемът става все по-широко разпространен и това се отразява съкрушително на хората. Той призова полицията да предприеме действия.

Коментари по темата: „Уеб-измамници отдават под наем чужди къщи”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    платила след виртуален оглед

  2. Anonymous

    Интернет – бърз масов нов начин за стари измами.

Коментар