ЛаборМед придоби марката и продуктите на ОЗОН Лабораторис

ЛаборМед Фарма, която е част от компаниите на Адвент Интернешънъл в Румъния, обяви днес, че подписа споразумение с акционерите на ОЗОН Лабораторис за придобиването на марката, както и на цялата гама продукти на компанията. Сделката се очаква да бъде одобрена от регулаторните органи.  

ЛаборМед, която е базирана в Букурещ и беше придобита от Адвент Интернешънъл през март 2008 г., е една от водещите фармацевтични компании в Румъния, производители на генерични лекарства и основен доставчик на медикаменти за сърдечносъдови заболявания.     

Чрез тази придобивка, ЛаборМед  ще разшири портфолиото си с над 400 генерични продукта, които се предлагат с или без рецепта в Румъния, Полша, Унгария, България, Чехия и Словакия. Те включват известни марки като Алгозон (Algozone), Трахисепт (Trachisept), Цеклозон (Ceclozone), Екстремвит (Extremvit) и Ентран (Entran).

Заедно с марката ОЗОН, ЛаборМед ще получи и принадлежащата й интелектуална собственост и дистрибуционните канали, притежавани и управлявани от ОЗОН Лабораторис. Сделката не включва обаче компаниите на ОЗОН Лабораторис.   

След придобиването на ЛаборМед от Адвент през 2008 г., мениджърският екип по придобиването осъществи програма за развитието на нови продукти, за увеличаване на ефективността на производството и за развитие на търговията. Екипът на ЛаборМед беше воден от Стефан Стийд, бивш Главен изпълнителен директор на румънската Терапия (също инвестиция на Адвент от предишен период).

Закупуването на портфолиото от продукти на ОЗОН, която реализира оборот от 44 милиона евро през 2008 г., ще разшири присъствието на ЛаборМед в Централна и Източна Европа, позволявайки на компанията да продава собствената си богата гама продукти в региона. Сделката също така ще осигури за ЛаборМед сериозен бизнес на лекарства без лекарско предписание, като допълни портфолиото от собствени генерични продукти на компанията и й позволи да се развие в повече терапевтични сфери.

Коментирайки сделката, Ема Попа-Раду, Изпълнителен директор на Адвент в Букурещ, заяви: „За Адвент е изключително удоволствие да предоставим дялово финансиране за развитието на ЛаборМед чрез тази сделка. Тя е важна стъпка за компанията към реализирането на целта й да бъде, не само водещ бизнес играч в Румъния, но и да заеме лидерски позиции в Централна и Източна Европа”.  

Консултантите по сделката са Бадеа Клифорд Чанс (Badea Clifford Chance), Бейкър & Макензи (Baker & McKenzie) и Ърнст&Янг (Ernst & Young) за ЛаборМед Фарма и Адвент Интернешънъл, както и Камерън Макена (Cameron McKenna) и Н.М. Ротшилд (N.M. Rothschild) за ОЗОН Лабораторис. Екипът по сделката от страна на Адвент се ръководеше от Ема Попа-Раду и Себастиан Ткачиук (Sebastian Tcaciuc).

Сделката на ЛаборМед е третото придобиване за тази година, реализирано от компаниите на Адвент Интернешънъл в Централна и Източна Европа. През март, Флийкор (FleetCor), международна компания, специализирана в програмите за карти за гориво при транспортни услуги, която има дъщерно дружество в Прага, придоби базираната в Канзас Корпорат Лоджинг Кънсалтънтс (Corporate Lodging Consultants). Корпорат Лоджинг Кънсалтънтс е водещ доставчик на програми за управление на настаняването за американски компании. През април, Ултимо (Ultimo), водещата полска компания за изкупуване на дългове и управление на събираемостта на финансови задължения успешно придоби сериозен набор от потребителски заеми с номинална стойност малко под 90 милиона евро.

Коментар