vivatel иска преносимост на номерата от 1 януари

vivatel ще отстоява интересите на крайните потребители при преговорите за въвеждане на преносимостта на мобилните номера. Това обяви днес на специален панел в рамките на Икономическия форум за Югоизточна Европа началникът на отдел „Регулирани услуги” във vivatel Първан Русинов.
Той представи ролята на преносимостта на мобилните номера за развитието на конкуренцията на пазара и ползите за крайните потребители на мобилни услуги у нас.
„Клиентите на мобилни услуги у нас очакват българските оператори да докажат готовността си да отстояват интересите им и да насърчават развитието на конкуренцията на пазара, каза Русинов и акцентира върху важността от навременно въвеждане на услугата: „Въвеждането на тази услуга е не само резултат от споразумението на България с ЕС, но и обещание пред крайните потребители, които очакват след януари 2007 г. тя да бъде достъпна”.
Ниската цена за преносимост на номера, максимално опростената административна процедура и минималните неудобства в самата фаза на пренасяне на номера оказват най-голямо значение при вземането на решение за пренасяне на номер от страна на клиентите, допълни Първан Русинов.
Примерите от европейската практика показват, че колкото по-ниска е цената за пренос на номера, толкова по-предпочитана и ползвана е услугата, посочиха от vivatel.
Великобритания и Испания са най-красноречивите примери за ползата на потребителя от преносимостта на мобилните номера. В тези страни цената на услугата е нулева, което я прави атрактивна, казаха от най-младия мобилен оператор у нас.
Във Финландия, която е осигурила атрактивни комплексни условия за пренасяне на номера в мобилни мрежи, само за 3 години след въвеждане на услугата процентът на пренесените номера е достигнал 54.
Преносимостта на мобилните номера гарантира, че всеки клиент може да запази досегашния си номер непроменен, като смени мобилния си оператор. Това означава лесен достъп до най-атрактивните тарифни планове, без да се създава неудобство за потребителя, посочиха още от vivatel.
М-Тел, от своя страна, заяви по повод дискусиите за преносимостта, че е необходимо решение, което не натоварва с излишни разходи абонатите и е лесно за внедряване от страна на операторите. В противен случай, подобен процес може да доведе до неоправдани разходи и значителен брой грешни таксувания, каквато е ситуацията при редица оператори в ЕС”, предупредиха от най-големия мобилен оператор в страната.

Коментар