WiMAX за народа! Лондон се сдоби с безплатна безжична мрежа

Британската фирма Urban Wimax ще предостави безплатен безжичен интернет достъп на лондонските жители в продължение на няколко месеца. Компанията е една от първите, които ще използват официално одобрения преди няколко месеца стандарт 802.16d. Свободният достъп ще стартира през април и ще продължи три месеца. През юли Urban Wimax ще започне да предлага платените си услуги. Според директора продажби в телекома Колин Флин средната цена на услугата ще бъде близо 50-70% по-ниска от тази на SDSL конкурентите и в частност British Telecomunications. Освен трите месеца достъп до интернет компанията предоставя на всеки желаещ и безплатна инсталация на необходимия хардуер (на стойност от 1353 паунда).
Мрежата на Urban Wimax ще бъде съставена от базови станции, които ще разпръскват сигнала до сгради, върху които са инсталирани WiMAX антени. За разпределянето на интернет достъпа в самата жилищна или офис постройка ще бъдат използвани Wi-Fi или Ethernet мрежи. Според плановете на компанията в края на лятото ще бъдат предлагани и преносими WiMAX модеми, а през следващата година – и портативни устройства.
Технологията WiMAX се определя като безжична мрежа от ново поколение. WiMAX позволява свързаност на сравнително големи разстояния (1.2 километра при липса на директна видимост и 7 при наличието на такава). Този тип мрежи дават възможност за широколентов пренос на данни (между 1 и 10 Mbps) и се приемат като алтернатива на т.нар последна миля (достъпа до крайния потребител). До последната година WiMAX се развиваше със забавени темпове, но приемането на универсален стандарт (какъвто е 802.16d) подтикна производителите на оборудване и интернет доставчиците да възобновят интереса си към технологията. В България през есента на миналата година на търг бяха разпределени общо четири WiMAX лиценза. Получиха ги фирмите „Транс телеком“, „Кабелнет“, „Мтел“ и „Некском“. В момента обаче все още не е ясно дали някоя от тях ще последва примера на Urban Wimax.

Коментар