Microsoft отвори за разработчици мобилния си магазин

Microsoft даде сериозна заявка към пазара за онлайн продажби на мобилни приложения. Компанията отвори за разработчици магазина Windows Marketplace for Mobile, който ще предлага софтуер за платформата Windows Mobile. Създатели на софтуер от 29 страни ще могат да продават приложения чрез сайта. Предвидени са награди за най-успешните продукти по показатели като брой сваляния, приходи, полезност и др.

Разработчиците могат да правят заявки за поместване на свои приложения в Windows Marketplace for Mobile и ще получават отговор в рамките на 10 дни. Ако в процеса на сертификация приложението не премине един или няколко теста, услугата предоставя подробен отчет за причините за отказа.

Всички тестове и проверки се извършват по общопризнати критерии, така че изненади не се очакват, уверява Microsoft.

Стратегията на компанията е ясна – тя иска да създаде глобален пазар за разработчици и потребители на приложения под Windows Mobile. В момента около 30 милиона души ползват мобилната операционна система на Microsoft.

Потребителите ще могат да свалят приложенията на своите компютри и телефони, като заплащат по различни начини.

Разработчиците пък ще имат възможност да използват услугата и за маркетингови кампании.

Ръководител на проекта Windows Marketplace for Mobile е Тод Брикс. Онлайн магазинът ще конкурира подобни ресурси на Apple и други доставчици на смартфони като Nokia и Sony Ericsson.

Най-успешни засега са епълските интернет магазини App Store. В тях се предлагат над 65 хиляди приложения, а броят на потребителите надвишава 45 милиона души.

Google, лидерът в интернет търсенето, пусна по-рано услугата Android Market, която осигурява достъп до приложения за т.нар. гугълфони. До края на годината се очаква на пазара да има между 18 и 20 модела Android базирани смартфони, а броят на разработчиците на приложения нараства.

Nokia участва на този пазар със своята услуга Ovi Store. Водещият доставчик на смартфони, компанията RIM, популяризира приложенията за своя BlackBerry чрез онлайн магазина App World.

Коментар