Феноменален ръст на интернет в Африка

Африка бележи феноменален ръст в търсенето на интернет свързаност. Броят на потребителите се е увеличил с 1100% за последните осем години. За сравнение, през същия период в Eвропа този ръст е едва 274,3 %, а в България – 450,7%, съобщи Интеруут, позовайки се на данни от Internet World Stats.

Компанията за изследвания Forrester прогнозира, че броят на потребителите на интернет в Африка ще се увеличи с още 13% до 2013 г.

Междувременно, нова магистрала свърза континента с останалия свят. Подводен кабел на SEACOM вече предоставя на южна и източна Африка връзка с висок капацитет на много по-ниска цена от традиционния сателит. Дигиталната магистрала има дължина 17000 км и поддържа скорост 1,28 терабита в секунда.

Интерконтиненталната фиброоптична мрежа минава покрай източното крайбрежие на Африка и обхваща Южна Африка, Мозамбик, Танзания и Кения. Новата магистрала стига до Марсилия, където се свързва с паневропейската мрежа на Интеруут и доставя капацитет до Европа, Северна Америка и Близкия Изток.

Търсенето на широколентов достъп в Африка надвишаваше в пъти доставките и затова новият кабел е от голямо значение за развитието на бизнеса на континента, коментира Гарет Уилямс, изпълнителен директор на Интеруут.

Терабитовата скорост ще позволи HDTV, мрежи peer-to-peer, IPTV, както и поддържане на нарастващото търсене на интернет в Африка.

Коментар