Причините да изберем MacBook вместо Windows лаптоп

Лаптопите на Apple се отличават с постоянен дизайн, оптимизирана ОС и балансираност
(снимка: CC0 Public Domain)

Феновете на Apple обичат да изтъкват лекотата на използване на macOS като основно предимство на лаптопите MacBook. Но освен операционната система, епълските преносими компютри могат да се похвалят и с други достойнства, които са не по-малко важни. Ето някои от тях:

1. Гамата MacBook е ясно структурирана, с модели за всички

Има само три MacBook модела. Основният е MacBook Air, който е достатъчен за обичайните задачи и остава актуален като характеристики в продължение на няколко години.

На по-високо ниво е 13-инчовият компактен MacBook Pro, предназначен за бизнес потребителите, а на върха е 16-инчовият MacBook Pro с максимална производителност за потребители, които се занимават с визуално съдържание и друг сложен софтуер.

За всеки от моделите е наличен допълнителен избор по отношение на RAM, сторидж и други функции. Някой ще кажат, че Apple ограничава своите потребители в избора, но всъщност компанията поддържа просто и ясно разделение в продуктовата си гама. Нима това е лошо?

В същото време при Windows лаптопите е истинска зоологическа градина. Дори само при един конкретен производител ще намерите толкова много различни модели, че можете да се замаете. Изборът ще бъде дълъг и труден.

2. Лаптопите на Apple са много балансирани и технологични

Кой е най -добрият лаптоп? За мнозина това е компютърът, при който всичко е балансирано. Той трябва да бъде достатъчно компактен и автономен, а ефективното му натоварване да не води по постоянно прегряване.

MacBook Air почти няма компромиси – рядко се намира нещо подобно в сегмента на Windows лаптопите. Това важи особено за по-новите модели, базирани на чип Apple M1.

3. Apple не се опитва да ни изненада с безполезни трикове

В своите лаптопи Apple използва класически форм-фактор “тетрадка”, който други производители отдавна жертваха в полза на трансформърите. Но това е компромис и с лаптопа, и с таблета.

Една и съща операционна система не може да бъде оптимизирана както за сензорен интерфейс, така и за курсор. Още в дните на Windows 8 имаше подобни злополучни опити с интерфейса Metro.

Лаптоп с екран, който се превърта на 360 градуса, не е онзи удобен таблет като iPad за четене, сърфиране в мрежата, гледане на новини и т.н. Изглежда много по-лесно да използвате лаптоп с класически дизайн или истински таблет.

4. Да не забравяме най-удобната екосистема на Apple

Apple има достатъчно технологии, за да свърже всичките си устройства в една единствена екосистема, както никой друг производител. Handoff, например, ви позволява да започнете да работите на вашия MacBook у дома или в офиса и да продължите по-късно на iPhone.

Екосистемата включва и софтуер от т.нар. “трети страни”. Говорим за различни версии на едни и същи приложения за iOS и macOS. Те са пригодени за конкретна система, но ви позволяват да работите с едни и същи данни върху различни джаджи.

Като цяло, налични са много допълнителни възможности в рамките на екосистемата на Apple, които ще ви липсват, ако преминете към Windows.

5. Постоянство в дизайна на всички MacBook

Почти е невъзможно да се отгатне годината на модела на лаптопите Apple. Ако преминете от MacBook Air 2019 към MacBook Air с M1, няма да забележите визуални разлики освен клавиатурата. За някои това може да изглежда като минус, но по-скоро подобно постоянство в дизайна е предимство от гледна точка на начина на ползване и комфорта.

Сменяте стария си лаптоп с нов и продължавате да работите, без да ви се налага да свиквате с нещо ново. MacBook като цяло има страхотен външен вид, който привлича вниманието и подчертава статуса, като остава постоянна величина с всеки нов модел.

6. MacBook се продава лесно на вторичния пазар и на добра цена

Ясната линия на лаптопите, тяхната еднородност, оптимизираната операционна система и дългосрочната поддръжка от производителя правят MacBook изключително ликвиден на вторичния пазар.

Продажбата на стар MacBook с цел покупка на нов е въпрос на една седмица. Дори за 6-годишен MacBook Pro от 2015 г. ще вземете добри пари. Докато продажбата на стар Windows лаптоп определено не е проста задача.

Лаптопите на Apple имат много предвидима остатъчна стойност. Според повечето оценки, за две години те губят около 30% от стойността си. Може ли да се оцени по същия начин използван лаптоп с Windows? Малко вероятно e…

Коментари по темата: „Причините да изберем MacBook вместо Windows лаптоп”

добавете коментар...

  1. ancho

    ей, съсипахте я тая държава!

  2. 112

    А как вървят игрите на огризката ?
    За един приятел питам …

  3. Юзер

    Няма нищо добро в така ябълкова компания изградени на напълно погрешна политика и принципи основаваще се единствено на кух дизайн и маркетингови кампании лъжещи хората сноби. Това е за непрофесионалисти хора с комплекси, които се чувстват маркови като си купуват скъпи маркови празни от към съдържание и ценност кутийки с лъскава опаковка и напомпана от маркетолозите лого и надпис.

  4. Ябълката на смеха

    Да пуснеш през 2019-а MacBook Pro с колосалния 128 GB SSD без опция за ъпгрейд (за малко под 3000 лв.) говори достатъчно за визията и внимателното планиране на моделите на тази марка.
    За температури, производителност и най-вече за стабилност с приложения, които не идват с кашона, няма смисъл да говоря – който е имал, знае за какъв кошмар иде реч.
    Ама вече има М1. Да, супер е 80% от наличните приложения да минават през емулация.
    Има и по-леки, и много по-бързи и най-вече работещи лаптопи с Windows. Но не са разработени за псевдо-гъзария по кафетата.

  5. Жоро

    Купих си Лайново/леново/за около2000лв и не съм доволен! Брат ми си купи нахапаната ябълка за почти същите пари и няма проблеми, но и зарежда доста по бързо и не бъгва като Лайновото, даже ходих и му сложих два пъти по голям RAM и пак съм по зле от него а и процесора ми е по мощен и въпреки това нахапаната ябълка се държи по добре!

  6. Anonymous

    Dan, минавам само да кажа, че работя с Adobe Creative Cloud и вече имат официални версии за М1, които си работят абсолютно безупречно и в пъти по-бързо от предишния ми интелски мак.

  7. Насчо

    Хора, не знам кой ви плаща за такива статии ама вземете наистина да вкарате малко знание в тях. Работя на MacBook от години. Също работя и на Windows. Не мога да кажа, че съм съгласен и мога да дам редица причини за това. Имам дори снимани ситуации. Невъзможност да се подкара филм абсолютно гладко на външен монитор с модел от 2019-та година е смешно. От тук нататък няма какво повече да се каже.

  8. Владо

    За такава статия едва ли са платили от Apply. Ако е насочена към масовият потребител, само да спомена, че Apply не знаят български.

  9. тц

    Със споменатия Асус Рог, не само графичен дизайн, а и тегави анимации ще се правят с лекота.

  10. Dan

    Принципно ги вземат за графичен дизайн или за писане на ios приложенийца, ама най-вече заради гъзарията.

  11. Dan

    И откъде накъде ще купят тези overpice-нати компютърчета, като в училищата едвам имат пари за втора ръка компютри и на всичкото отгоре в България повечето хора не са и чували за macOS.

  12. Dan

    +1 Добър съвет. Ако се повреди например кабела на дисплея (което е лесна поправка) е възможно от “Genius bar-a” да ви принудят просто да си закупите нов лаптоп, вместо да ви сменят кабела за 20лв най-много. Също така няма как да си сложите по-голямо ssd или рам, защото чиповете просто са запоени на платката и няма никакви слотове.

  13. Dan

    Да само дето Adobe Creative Cloud не бачка като хората през x86 емулатора за M серията на Apple. Също Linux кернела не са го подкарали за ARM процесорите им. Така че тези “революционни” машинки не стават нито за графични дизайнери, нито за програмисти (като изключим тези за iOS, разбира се).

  14. Anonymous

    Има един тип на име Луис Россман в тубата. Човека поправя макове. Ползва Леново. Преди да решите да си дадете парите за “представителност”, ако искате му поизгледайте видеата относно великата нагризана марка.

    И хайде да слагате “платена статия” – не за нас, а за информационно и иначе ощетените, дето ви четат статиите и придобиват или доразвиват алтернативна надареност…

  15. Луд

    Е ама нали няма отхапана ябълка отзад. Аз не знам коя овца с нормално мислене би си взел боклуци на Apple

  16. Луд

    А откъде парите а? Защото аз доколкото знам, на тази тъпа марка плащат 50% повече заради марката

  17. Anonymous

    USA great again !

    Macbook great again!

  18. Бай Иван

    Има ли вируси за Apple? Има, ама са платени. Толкова за тея изедници.

  19. Anonymous

    Всеки който разбира от компютри и ме ползва замунда. Особен с М1 ябълките промениха правилата на играта и от скъпи интелски боклуци станаха мощни лаптопи за работа и забавление. Плюс че са супер леки.

  20. Филанкишията

    Това пиар на нахапаните ябълки ли е ?!?

    Кой нормален и хетеросексуален би си купил такъв абсурдно скъп боклук ?

  21. USA USA статус

    MacBook като цяло има страхотен външен вид, който привлича вниманието и подчертава статуса, като остава постоянна величина с всеки нов модел.

  22. USA USA

    500,000 бр на едро 16-инчовият MacBook Pro с максимална производителност за потребители, които се занимават с визуално съдържание и друг сложен софтуер.

  23. USA USA

    България трябва да купи за училищата Macbook.

  24. apple

    Apple – stupid people friendly

  25. тц

    Няма никаква причина. Асус рог с 5800H и RTX3070 е в пъти по-мощен за по-малко пари.

Коментар