Спамът задушава глобалната мрежа

Спамът достигна рекорден обем през второто тримесечие. По данни на McAfee, за периода от април до юни делът на нежеланата е-поща от общия поток електронни съобщения възлиза на 92%.

Достигнатите нива са над тези от второто и третото тримесечие на миналата година, когато беше отчетена най-високата спамърска активност за всички времена – 91%.

В бот мрежите са били въвлечени около 14 милиона компютъра в последните три месеца, твърди McAfee. Ежедневно, кибер престъпниците са превръщали в зомбита над 150 хиляди компютъра, което е с 16% повече, отколкото през първото тримесечие.

Най-големият източник на спам са Съединените щати, откъдето е генериран 25,5% от общия обем за периода април-юни. Все пак това е намаление спрямо първото тримесечие, когато САЩ бяха отговорни за 35% от нежеланата е-поща.

На второ място в спам класацията се нарежда Бразилия с дял от 9,8%, следвана от Турция с 5,8%.

През отчетния период ръст бележат троянците, предназначени за кражба на пароли, както и зловредните програми, които експлоатират функцията за автоматично стартиране на програми под Windows.

През първото полугодие McAfee е регистрирала около 1,2 милиона нови образци на вредоносни програми. За сравнение, една година по-рано броят на новооткритите зарази е бил 500 хиляди.

Коментар