ИТ професията не е запазена територия за мъже

Ново проучване опроверга разпространеното схващане, че ИТ професията е запазена територия за мъже. Жените искат и могат да работят в сферата на информационните и комуникационни технологии, показва изследване, спонсорирано от корпорацията Cisco.

Момчетата и момичетата в средните училища проявяват еднакви способности и интерес към ИТ, сочат резултатите от анкета сред ученици, родители и преподаватели. Много девойки продължават да изучават технологии във вузовете, но повечето от тях не постъпват на работа в технологичния сектор, разкрива проучването.

В близките десетилетия Европа очаква дефицит на квалифицирани ИТ специалисти. Според различни оценки, само през следващата година ще останат незаети 70 хиляди позиции.

В допълнение, неблагоприятната демографска ситуация и застаряването водят до намаляване на трудоспособното население в европейските страни.

Ситуацията може значително да се подобри, ако бъдат ангажирани повече жени в технологичната индустрия. В момента делът на нежния пол в ИТ сектора е малък.

През 2004 година в 27-те страни от ЕС момичета са били само една четвърт от випускниците по компютърни технологии. Сега в информационно-комуникационната индустрия жените заемат 27% от ръководните длъжности и едва 9,6% от инженерите.

Още по-слабо е дамското присъствие сред преподавателите по инженерни и компютърни дисциплини – жените там са само 5,8%.

Повечето анкетирани момичета в проучването на Cisco, обхванало Великобритания, Холандия, Италия, Полша и Франция, са проявили интерес към информационните и комуникационни технологии, но половината не планират по-нататъшно обучение и кариера в хай-тек областта. Основна причина за това е схващането, че ИТ са занимание предимно за мъжете.

Погрешно е да се смята, че за работа в ИТ отрасъла са необходими само технически познания и умения, смятат експерти. В действителност, ИТ работата, както и считаните за по-атрактивни професии, изисква най-различни качества – инициативност, способност за решаване на проблеми, колективен дух и др.

Пред жените в ИТ сферата се откриват множество възможности за пълноценна и мотивирана работа, коментира Йенс Мортенсен, старши директор на програмата "Cisco мрежови академии" за Европа.

Длъжни сме да направим всичко, което зависи от нас, за да стимулираме притока на момичета в техническите вузове и на технически длъжности в компаниите, заключава Мортенсен.

по темата: „ИТ професията не е запазена територия за мъже”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    Едно е да искаш друго да можеш.

Коментар