Капитаните напускат кораба… първи

Един от създателите на The Pirate Bay напусна изпитващия проблеми, но все още най-популярен торент портал в света. Петер Сунде планира да се занимава в бъдеще с развитие на собствени проекти, както и да пише книги, съобщи TorrentFreak.com.

The Pirate Bay ми отнема твърде много време, коментира Сунде. Ангажиментите в дейността на портала не му позволявали да се посвети на други, по-важни начинания.

Сунде е един от четиримата администратори на The Pirate Bay. През април тази година той беше осъден заедно със своите партньори на една година затвор и глоба в размер на 3,6 милиона долара, заради нарушения на авторското право.

В редица държави торент порталът е застрашен от спиране под натиска на притежателите на авторски права, които се чувстват ощетени от безплатното разпространение на техните продукти с помощта на The Pirate Bay.

В края на юни торент порталът беше продаден за 7,8 милиона долара на шведската софтуерна компания  Global Gaming Factory (GGF), която обяви план за въвеждане на платени услуги.

Наскоро обаче един от партньорите на GGF се оттегли от проекта и обяви, че вероятно сделката ще пропадне, тъй като компанията няма достатъчно пари да приключи покупката на The Pirate Bay.

Коментар