Google подобрява стрийминга на музика през бавен интернет

Google подобрява качеството на стрийминга при бавни интернет връзки
(снимка: CC0 Public Domain)

Вече има няколко кодека за поточно предаване на музика през бавни интернет връзки като Opus и EVS. Нова технология на Google Research подобрява параметрите на стрийминга в сравнение със съществуващите решения.

Иновацията SoundStream се явява подобрена версия на представения по-рано аудио кодек в невронна мрежа Lyra. Разработката може да кодира голямо разнообразие от звуци.

SoundStream използва ресурсите на невронната мрежа, което гарантира високо качество на звука. Стабилното възпроизвеждане се поддържа благодарение на нова функция за оптимизация.

По време на обучението, разработчиците от Google изкуствено са създали нестабилна скорост за предаване на музиката. Така системата се е научила да работи добре при всяка скорост на интернет връзката.

Скорост от 3Kbps позволява на SoundStream да стриймва музика по-добре от Opus, който поддържа битрейт 6Kbps до 510Kbps. В същото време качеството на предаване е приблизително същото като това на EVS (Enhanced Voice Services), който работи в диапазона 5,9 до 128Kbps.

Аудио кодекът все още се тества. Очаква се Google да го пусне като част от следващата версия на Lyra и като отделен TensorFlow модел за експерименти.

Коментар