Калифорния може да легализира човешкото компостиране

„Екологичните” алтернативи на погребенията стават все по-актуални в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

В Калифорния скоро може да стане законно трансформирането на хората в почва след смъртта им чрез алтернативна погребална опция, известна като човешко компостиране. Вече е внесен законопроект, който дава „зелена” алтернатива на погребението или кремацията.

Законопроектът, известен като AB 501, ще узакони „естествената органична редукция” (NOR) или компостирането на човешки останки, като осигури по-екологичен избор за калифорнийците, съобщи Los Angeles Magazine. Понастоящем единствените три начина са погребване на мъртвите са конвенционално погребение, кремация чрез огън и кремация с вода.

„С изменението на климата и повишаване на морското равнище като много реални заплахи за околната среда, това е алтернативен метод за окончателна „диспозиция”, който няма да допринесе за емисиите в нашата атмосфера”, казва членът на Демократическата асамблея Кристина Гарсия от Bell Gardens, която отново внесе законопроекта през февруари. Това е вторият ѝ опит да прокара документа.

Процесът NOR, разработен от съоснователя и главен изпълнителен директор на компанията Recompose – Катрина Спейд, включва поставяне на телата в отделни съдове и насърчаване на „нежна трансформация” в гъста почва с хранителни вещества, която след това може да бъде върната на семействата на починалите или дарена на одобрена природозащитена местност.

За всеки индивид, който избира метода NOR пред конвенционалното погребение или кремация, процесът спестява еквивалента на един метричен тон въглеродни емисии в околната среда.

„Резултатът е напълно безопасен и избягва болезнени, ненужни финансови затруднения за семействата, когато изпращат близък човек”, казват от компанията в прессъобщение.

Множество щати вече са легализирали процеса NOR, включително Вашингтон, който първи прие метода през 2019 г., плюс Орегон и Колорадо. Масачузетс и Делауеър също са заинтересовани, твърди Анна Суенсън, представител на Recompose.

Законопроектът, който ще влезе в сила до юли 2023 г., идва в момент, когато разговорите за „зелени” алтернативи на погребенията стават все по-актуални, на фона на вълната от смъртни случаи от Covid-19 по-рано тази година. „Трябва да легализираме по-екологично чист вариант възможно най-скоро”, казва Кристина Гарсия.

Досега законопроектът е получил подкрепа от множество потребителски и браншови организации. На сайта на Recompose има и формуляр, който жителите на Калифорния могат да използват, за да изразят своята подкрепа за мярката.

В писмо от 15 юни обаче Калифорнийската католическа конференция се противопостави на NOR погребенията: „Тези методи за „диспозиция” бяха използвани за намаляване на възможността болестта да се предава от мъртвите трупове. Използването на същите тези методи за „трансформация” на човешки останки може да създаде жалко духовно, емоционално и психологическо дистанциране от починалия”.

Изслушването за AB 501 в комисията по бюджетните кредити е насрочено за 16 август. Ако законопроектът излезе извън досието на комисията, мярката ще се насочи към Сената за гласуване.

Коментар