Zoom ще скрива лицата, които може да ни разсейват

В навечерието на пореден локдаун Zoom добавя нови функции за онлайн обучението
(снимка: CC0 Public Domain)

Популярното приложение за видеоконференции Zoom добавя нова функция, наречена Focus Mode и предназначена да предпази учениците от разсейване във виртуалните класни стаи.

Когато е активиран, новият режим позволява на учителя да вижда всички ученици, но всеки ученик може да вижда само учителя или домакина на срещата, съобщи Engadget. Учителят може да активира Focus Mode по време на лекция, за да сведе до минимум разсейванията, а след това да го включи за дискусии в клас.

Освен да виждат учителя, учениците също така ще могат да виждат персонализирани видеоклипове и всякакви презентации, заедно с имената на други ученици и емотикони за съответните реакции. При изключена настройка всеки ученик ще може да вижда всички останали ученици и техните реакции.

Изглежда, че приложението ще е достъпно за всички настолни инсталации на Zoom, вероятно включвайки и безплатните версии. Това би могло да го направи полезен и за семейни събирания, малки бизнес срещи и други ситуации, в които може да се наложи да се ограничават разсейванията.

Функцията се появява с наближаване на новата учебна година, засенчена от заплахата от поредно затваряне на училищата заради пандемията. Освен новия режим, Zoom подробно описва и някои други съвети за връщане в училище, за да подобри дистанционното обучение, с предложения като проверка на интернет връзката, създаване на пространство за обучение и др.

Коментар