Разсейването с компютър води до преяждане

Занимавките с компютър или телевизор по време на хранене могат да доведат до сериозно преяждане. Според ново изследване, отвличането на вниманието със странични дейности, докато се храним, заставя организма да забрави, че се е наситил, съобщи technewsdaily.com.

Участниците в изследването, проведено от британски психолози от Университета в Бристол, били разделени на две групи. Едната извършвала обичайното хранене, а другата „редяла” в същото време и пасианси на компютъра.

Резултатът от изследването показва, че участниците във втората група хранещи се били по-разсеяни, с по-слабо чувство за насищане. След 30 минути хранене и занимавки с компютър, те изяли двойно повече храна, в сравнение с участниците в първата група.

Освен това, в края на експеримента членовете на втората група имали по-слаби спомени за девете ястия, които им били предложени, отколкото участниците в първата група.

Подобни експерименти са провеждани и по-рано, с използване на телевизор вместо компютър като обект за разсейване на вниманието. Получените резултати са сходни.

Изследването на учените от Бристол потвърждава важната роля на паметта, вниманието и възприемането на информация в процеса на хранене и управление на апетита, коментира ръководителят на екипа Джеф Бранстром.

Коментар