Ще дигитализират трупове за 2 минути

Новозеландски учени от Industrial Research създадоха прототип на уникален ръчен скенер, който може да създава тримерни модели на големи обекти за кратко време. От изобретението вече се заинтересуваха местните полицейски власти, които смятат да го използват за заснемане на подробности от местопрестъпления, съобщава сайтът Stuff.

За създаване на тримерен макет е достатъчно скенерът да се размахва бавно над сканираната повърхност. За няколко минути устройството обединява получените изображения в цялостна картина и я превръща в примитивен тримерен модел.

Скенерът използва цифрова камера, комбинирана с вграден лазер, който измерва разстоянието до сканирания обект. Полученото изображение може да се обработва от компютър в момента на сканирането, което позволява на потребителя да реши дали да търси по-големи детайли или да преповтори операцията. Резултатът е едно 3D компютърно изображение с реалистични цветове и текстури.

Изобретението беше демонстрирано за пръв път в австралийския град Оукланд. За създаването на тримерен модел на човешко тяло, устройството трябваше да направи 2400 цифрови фотографии, а самият модел се състои от милиони геопространствени точки.

Към устройството вече проявява интерес и студио за визуални ефекти в Уелингтън, което го намира подходящо за създаване на декори за филми. Създателите му се надяват да го продават по целия свят, но до появата скенера на пазара има поне още две години работа по усъвършенстване.

Коментар