Българска AI технология създава уникални резюмета

Абстрактното резюмиране улеснява работния процес и съкращава разходите, казва Владимир Петков
(снимка: Identrics)

Българска разработка прави автоматизирано четене на документи на различни езици и създава резюме на английски език. Услугата на технологичната компания Identrics работи в реално време и наскоро спечели златна Stevie награда в категорията „Решение за управление на съдържанието”.

Ключовата характеристика на технологията Multilingual Abstractive Summarisation е, че машинно генерираното резюме е напълно различно от оригиналния текст, като включва всички факти от изходния текст. Автоматизираните абстрактни резюмета се генерират чрез използване на комбинация от модели за машинно обучение.

Алгоритъмът „разбира” текста и го обобщава със „свои думи”. В това се състои и уникалността на решението. Съществуващите досега автоматизирани решения работят предимно с „извличащи” алгоритми, които са доста надеждни, но ограничени по функционалност и създават проблеми с авторските права.

Технологията на Multilingual Abstractive Summarisation е разработвана в продължение на две години от изцяло български екип. Решението е на пазара от два месеца, споделиха от Identrics.

„Абстрактното резюмиране е технология, която си заслужава да бъде наблюдавана и усъвършенствана, защото улеснява значително работния процес и съкращава разходите. Тя има голям потенциал за приложение в областта на издателската дейност, медийните анализи, мониторинг и проучвания”, разказа Владимир Петков, главен изпълнителен директор на Identrics.

Коментар