Android се отваря към домашната електроника

Скоро и домашната електроника ще започне да използва операционната система Android, зад която стои Google.

Компанията MIPS Technologies планира да публикува открит програмен код на Android, модифициран за работа с процесори с архитeктура MIPS32, които намират приложение в битовата и портативна електроника, съобщи techworld.com.au.

MIPS процесорите работят с команди, различни от тези на процесорите с архитектури x86 и ARM, използвани сега в смартфоните на база Android.

Производителите на домашни устройства проявяват голям интерес към MIPS решения с Android. Кодът на системата ще бъде достъпен за разработчици на софтуер за вграждане в телевизори, DVD плейъри, VoIP телефони и домашни медиа центрове.

Android се подкрепя от доставчици на вградени решения като RMI, Sigma Designs, OESF, D2 Technologies, Viosoft и Mentor Graphics. Партньорите на MIPS могат да се възползват от продуктите на тези разработчици.

Още преди няколко месеца MIPS Technologies даде сигнали, че планира да пусне Android на масовия пазар. По време на изложението Computex в Тайван бяха представени домашен медиа плейър и 10-инчов LCD екран с вграден компютър под управление на Android.

Коментар