БСК с пакет от предложения за социалното осигуряване

Българската стопанска камара разпространи списък от предложения за социално осигурителната система и отстраняване на деформации в бюджета. В него е заложена принципната позиция на камарата всички работодатели, включително и държавата, да бъдат равнопоставени по отношение на задълженията си при определяне размера, обхвата и реда за  внасяне на осигурителните вноски на своите служители.

Държавата, както и останалите работодатели, трябва да внася за своите служители, в т.ч. кадровите военнослужещи от МО, служителите на МВР и служителите от правораздавателната система, полагащите се осигурителни вноски. Тези разходи трябва да за сметка на бюджетите на съответните ведомства, вместо да се включват в общата субсидия за ДОО, предлага БСК.

Субсидията, която сега се предоставя от държавния бюджет на ДОО, следва да се намали с размера на тези средства.

Държавните служители, кадровите военнослужещи от МО, служителите на МВР и служителите от правораздавателната система, да внасят ежемесечно, както всички останали осигурени лица, лични осигурителни вноски за сметка на получаваното от тях трудово възнаграждение, настоява още БСК.

Размерът на осигурителните вноски на служителите на МО и МВР  да се определя, като се отчита началото на пенсиониране, категорията и срока на получаване на пенсията, е третото предложение.

В допълнение, БСК предлага да се възприеме политика на плавно намаляване на размера на  осигурителни вноски, като тя се обвърже с икономическия растеж и условията за балансиране на държавния бюджет и бюджета на ДОО.

Минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се лица следва да се увеличи от 260 на 460 лв., с оглед ограничаване възможностите да се преразпределят средства в рамките на фонд ‘’Пенсии’’ за осигуряване на пенсиите на тази група осигурени. Досегашните разчети показват, че при минимален праг от 450 лв. подобно преразпределение няма да се налага, посочват от БСК.

Камарата предлага още да се въведат минимални осигурителни прагове за различните категории и професии самоосигуряващи се лица – посредници, адвокати, нотариуси, лекари, художници и др. Така размерът на осигурителните вноски, внасяни от тези лица, ще се приведе в съответствие с реалните им доходи.

Да се намали за две години  временно осигурителната вноска за Универсалните пенсионни фондове от 5% на 2%. През този период средствата  в резултат на намалението на  тези вноски  да се пренасочат  към фондовете на ДОО, настоява още камарата.

БСК уточнява, че предложението има характер на временна мярка, която цели да подпомогне стабилизирането и укрепването на солидарния фонд в условията на задълбочаващата се икономическа криза. Освен това вноската за сметка на осигурените лица се запазва и ще продължава да се натрупва по техните лични сметки във фонда.

Направените предложения изискват бързо политическо и нормативно решение в рамките на процедурите на подготовка и приемане на бюджетите за 2010 г. По такъв начин ще бъде осигурена стабилност и устойчивост на солидарния стълб на пенсионната система, като фактор на националната сигурност на страната в условията на финансова и икономическа криза, заключава БСК.

Коментар