Нова турбина генерира двойно повече енергия от морските вълни

Морските вълни могат да се използват ефективно като източник на чиста енергия
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователски екип създаде преобразувател на енергия от морски вълни, чиято ефективност е два пъти по-висока от тази на предложените по-рано решения.

Морските вълни са безплатен източник на огромни количества “чиста” енергия. Идеята за трансформиране на енергията на морските вълни не е нова – тя вече е на много векове, но едва наскоро подобни инсталации навлизат в практиката под различни форми.

Конструкциите на такива преобразуватели са много разнообразни – сред тях има въртящи се системи, които извличат енергия от вертикално и хоризонтално движение, генератори, подобни на кладенци, в които електричеството се получава от енергията на вълни, преминаващи през бетонни тунели, и подобни на калмари генератори с плаващи пипала, които се издигат и спускат с вълните.

Една от най-често срещаните инсталации за преобразуване на енергията на вълните в електричество е във вид на абсорбираща шамандура – тя се състои от флотационно устройство на повърхността, свързано с морското дъно.

Когато шамандурата се движи нагоре и надолу с преминаващите вълни, тя задейства механизъм за преобразуване на енергия, монтиран на кабела, частично под повърхността. Това може да бъде предавка с редуктор, която използва линейно движение за завъртане на маховика и генериране на енергия.

За ефективно събиране на енергия, шамандурите обикновено се нуждаят от сензори, задвижващи механизми и друга електроника, за да се синхронизират точно с вълните. Наличието на такива части обаче намалява надеждността на конструкцията и увеличава честотата на поддръжка на инсталацията.

Учени от австралийския RMIT са използвали абсорбираща шамандура като отправна точка за своя нов генератор, който според тях решава няколко проблема с традиционните дизайни, съобщи NewAtlas. В новата си разработка изследователите са изхвърлили всички тези сензори за синхронизация и електрониката, създавайки пасивна шамандура, която плава нагоре и надолу естествено с вълните.

Две турбинни колела, разположени едно до друго на морското дъно, се въртят в противоположни посоки и по този начин увеличават енергията, прехвърлена към генератора. Генераторът е разположен вътре в шамандурата над повърхността – по този начин е защитен от корозия и е свързан с въртящите се турбини чрез валове и предавка с ролка.

Тестовете на прототипно устройство в лабораторията са показали, че то може да генерира двойно повече енергия от морските вълни, отколкото другите абсорбиращи инсталации, като същевременно има предимствата на простата конструкция и ниските разходи за експлоатация.

Коментар