НС създаде комисия по ИТ, дигитализация и е-управление

За първи път българският парламент създаде комисия по дигитализацията
(снимка: CC0 Public Domain)

Народното събрание създаде днес „Комисия по дигитализация, електронно управление и информационни технологии”. За неин председател бе избран Ивайло Мирчев, депутат от Демократична България, който подчерта, че това е първата парламентарна комисия, посветена на дигитализацията.

Eлектронната идентификация, регистровата реформа и институционалната структура на електронното управление са първите приоритети на комисията, уточни Ивайло Мирчев с публикация във Facebook.

„Въвеждането на национална схема за електронна идентификация се бави четвърта година и трябват решителни стъпки за нейното реализиране в най-спешен порядък. Защо ни е тя? За да осигурим лесен и удобен достъп на всеки гражданин до средство за е-идентификация.

„Трябва ни промяна на институционалната структура на електронното управление”, заяви Ивайло Мирчев (снимка: Facebook)

Въпросът за регистровата реформа също не търпи отлагане, защото основите на електронното управление са държавните регистри. Те обаче са твърде далече от здравата основа, която трябва да бъдат. Нужно е ключови регистри да бъдат надградени, а често и направо изградени от нищото, за да може върху тях да стъпи едно стабилно електронно управление.

И накрая – трябва ни промяна на институционалната структура на електронното управление, за да решим проблемите с липсата на капацитет, с ниското качество на резултатите, с надценените проекти”, коментира Ивайло Мирчев.

Целта на всичко това, по неговите думи, е проста – „държавната администрация да се превърне в работещ, съвременен инструмент, който улеснява вземането на управленски решения и предоставянето на бързи и удобни услуги за гражданите и бизнеса”.

В заключение, председателят на комисията увери: „Ще сложа край на протаканията. В тази комисия наистина ще се работи за дигитализацията и електронното управление. За първи път в България”.

Коментари по темата: „НС създаде комисия по ИТ, дигитализация и е-управление”

добавете коментар...

  1. Бабел

    Крайно време е.
    Край на батака на простака!
    Идентификацията, личните документи и данни, биометрия и т.н. иключовите регистри ,киберсигурността.
    Дано нещата се случат по-бързо.
    Поздрави на Комисията!

Коментар