Куба забрани критики срещу властта в интернет

Властите в Куба затегнаха контрола върху ползването на социални платформи
(снимка: CC0 Public Domain)

Кубинското правителство въведе нови правила за използване на социалните медии и интернет, които – според критиците – са насочени към задушаване на инакомислието сред гражданите на страната.

Постановленията бяха публикувани след най-големите антиправителствени протести на управлявания от комунистите остров от десетилетия насам, отбелязва BBC. Хората използваха социалните медии, за да споделят кадри от демонстрациите и да окуражат привържениците си.

Новите разпоредби на правителството определят като престъпление подбудителски деяния, „които променят обществения ред”. Те също така заставят интернет доставчиците да ограничат достъпа на лица, които „разпространяват фалшиви новини или накърняват имиджа на държавата”.

Постановленията бяха публикувани във вестник Gaceta Oficial малко повече от месец, след като хиляди кубинци излязоха на улицата в рядко проявление на гняв към комунистическото правителство.

Протестите, започнали в малкия град Сан Антонио де лос Баньос, изглежда нямаха официален организатор, а бяха организирани чрез форум на онлайн общността. Те бързо се разпространиха в цялата страна, след споделяне във Facebook на импровизирания марш в Сан Антонио.

Достъпът до мобилен интернет в Куба беше въведен едва през декември 2018 г., но даде възможност на кубинците да получават новини от източници, различни от контролираните от държавата медии.

Телекомуникационната мрежа на Куба обаче остава под контрола на държавата и в часовете и дните след протестите потребителите установиха, че нямат достъп до Facebook, WhatsApp, Instagram или Telegram.

Властите твърдят, че новите укази имат за цел да предпазят кубинците от киберпрестъпления. Заместник-министърът на комуникациите Уилфредо Гонсалес заяви пред агенция AFP, че разпоредбите са въведени, за да се защитят личните данни на кубинците и „тяхната поверителност”.

Но добави, че те също така ще защитават държавните служители, тъй като съгласно новите правила „никой не може да очернява длъжностно лице от нашата страна или нашия революционен процес”. Наказанията за извършителите на подобни „престъпления” все още не са обявени.

Коментари по темата: „Куба забрани критики срещу властта в интернет”

добавете коментар...

  1. Константин Матеев

    Да, очерняването не е хубаво нещо. За предпочитане е избеляването.

Коментар