Drivestor 4 Pro – изгодно облачно съхранение за бизнеса и дома

Asustor Drivestor 4 Pro е забележителен със стилния си дизайн и агресивно ценово позициониране
(снимка: Asustor)

Бърза мрежова връзка, забележителен софтуер, стилен изглед и най-вече неустоима цена – с това Drivestor 4 Pro на Asustor – система за облачно съхранение на данни за малкия бизнес и домашните потребители – изпъква на пазара на продуктите за мрежово съхранение. А това е пазар, където има все повече конкуренция и все по-голямо разнообразие.

Повечето от предложенията за домашен NAS имат сходни спецификации. Те се различават леко по някои от показателите си като например налична RAM памет, процесор или брой на слотовете за дискове. Asustor Drivestor 4 Pro е забележителен с опцията за 2.5Gb LAN връзка, операционната си система, стилния си дизайн и агресивното ценово позициониране.

Голям капацитет + „агресивна” цена

Навярно най-видимата техническа характеристика на Asustor Drivestor 4 Pro (AS3304T) е наличието на четири слота за дискове (SSD/HDD). При запълване с четири носителя този NAS ще бъде с общ капацитет за съхранение от 72 терабайта, а общата му мощност ще достигне 23W.

Елегантен, в стил „черно пиано”, Drivestor 4 Pro се вписва в почти всякаква обкръжаваща среда
(снимка: Asustor)

Пазарната цена на Asustor Drivestor 4 Pro (AS3304T) е около 755 лв. (с ДДС) на пазара у нас. Това е нормално за устройства от този вид и със сходни спецификации от други производители, но разглежданият модел има някои предимства, които го правят доста изгоден като цена. NAS системите с повече от два слота за дискове и с Intel процесор са значително по-скъпи.

Цялостен дизайн

Техниката е побрана в кутия с размери 170x174x230 мм. На вид е елегантна, черна, в стил „черно пиано”. Подобен изглед лесно се вписва в почти всякаква обкръжаваща среда.

Предният панел е изчистен и се прикрепва към шасито чрез магнити. Отляво са обичайните малки диодни индикатори, които показват какво е състоянието на електрозахранването и мрежовата активност. Там е разположен и един от общо трите налични USB 3.2 порта първо поколение.

На гърба на кутията има 120-мм вентилатор, още два USB 3.2 порта, както и LAN порт наред с куплунга за електрозахранването.

Разглобяването при нужда се случва лесно благодарение на няколко винта на гърба. Цялото NAS решение е добре проектирано, лесно за поставяне на дисковете и предоставя всичката необходима информация на предния панел, благодарение на LED светлините.

2.5 Gb LAN

Връзката 2.5 Gb LAN е нещо, което отличава модела от останалите предложения в същия ценови клас. Това не е типично за този сегмент, а предимно в по-високия клас системи.

Възможността за 2.5Gb LAN връзка отличава Drivestor 4 Pro от конкурентните устройства
(снимка: Asustor)

Процесор и памет

Наред с четирите слота в устройството е налице четириядрен процесор Realtek RTD1296. Производителността на ARM чипа не е невероятна, особено в сравнение с моделите, базирани на Intel – които струват значително повече, но е достатъчно добра за облачно решение за съхранение.

Възможно е да се усети известно забавяне на работата, ако много хора достъпват устройството едновременно. Но ако задачите не са интензивни, не би трябвало да се почувства влошаване.

Наличната 2GB DDR4 RAM също може да се смята за малко ограничена, но за повечето потребители е малко вероятно да забележат затруднения при нормална работа на машината. Липсата на възможност за разширение на паметта е навярно единственият потенциален проблем, който потребителите биха могли да срещнат.

Drivestor 4 Pro поддържа високопроизводително 4К декодиране на хардуерно ниво
(снимка: Asustor)

Тук е важно да се отбележи, че моделът има функция, наречена Media Mode – техника, която по същество резервира 512 MB от RAM паметта за мултимедийни задачи и такива, които изискват повече памет. При това положение гледането на видео е гладко и не се накърнява от изпълнението на други задачи.

Системата е проектирана за транскодиране с хардуерно декодиране, така че всеки мултимедиен файл може да бъде възпроизвеждан по най-добрия начин в зависимост от крайното устройство.

Операционна система и софтуер

Операционната система Asustor Data Master OS (ADM) е съществен елемент от комплекта. Визуално тя наподобява Windows или Linux и служи като интерфейс, какъвто имаме на своя настолен или мобилен компютър. Но тъй като се базира на Linux, тя е значително по-безопасна и по-малко уязвима.

Графичният интерфейс за управление на Drivestor 4 Pro е интуитивен, с поддръжка на черна тема
(снимка: Asustor)

Устройството си има магазин за приложения, контролен панел, файлов мениджър и всичко останало, което човек би очаквал да намери на компютър. Най-добрите услуги от трети страни като Plex Media Server могат да бъдат инсталирани с няколко клика.

Наред с Linux-базираната ОС за безопасността са предвидени и други мерки. Налице са вградена защитна стена, антивирусна система, софтуер за архивиране и редица инструменти за създаване на резервни копия с цел защита от рансъмъер (кибератаки с криптиране на потребителските файлове и после изнудване за пари).

Настройване

Настройването на Asustor NAS е лесен процес. Той не изисква никакви специални инструменти или знания. Всичко необходимо е IP адресът на кутията да се вкара в локалната мрежа.

Конфигурирането на потребителски профили за служителите от офиса или членовете на домакинството също е семпъл процес. Предвидени са лесни за използване средства за ограничаване на достъпа и въвеждане на правила за разрешаване на достъп.

Извод

Накратко, AS3304T е достъпно NAS решение на рядко ниска цена, с бърза мрежова връзка и софтуер за максимална безопасност и надеждност.

Предимства:

  • 4 слота за дискове;
  • отлична цена;
  • 2.5G Ethernet;
  • операционна система на база Linux;
  • пълен набор средства за безопасност.

Слабости:

  • няма опция за разширяване на RAM паметта;
  • при голям брой потребители може да се почувства забавяне.

Наличност и цена

Drivestor 4 Pro е достъпен в търговската мрежа у нас на агресивна цена и 3 години гаранция
(снимка: Asustor)

Сторидж продуктите на Asustor са достъпни на българския пазар от партньорите на официалния дистрибутор Поликомп. Моделът Drivestor 4 Pro (без дискове) се предлага в търговската мрежа на цена около 750-760 лв. с включен ДДС и 36 месеца гаранция.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар