Румънци купуват най-големия дентален дистрибутор у нас

Дентатехника доставя продукти на повече от 3000 клиники и лаборатории в страната
(снимка: CC0 Public Domain)

Румънската компания Dentotal подписа обвързващо споразумение за придобиване на Дентатехника – най-големия дентален дистрибутор в България – с подкрепата на централно-европейския фонд за частни капиталови инвестиции Abris Capital Partners (Abris). Споразумението подлежи на разрешение от съответните  органи.

Дентатехника оперира на пазара у нас от 1991 г. и доставя своите продукти на повече от 3000 дентални клиники и лаборатории в цялата страна. Инвестицията на Dentotal и Abris е част от стратегията им да заемат лидерска позиция в дистрибуцията на дентални консумативи и оборудване в региона.

„Съчетаването на екипите и опита на Dentotal и Дентатехника със знанията и подкрепата на Abris е изключително обещаващо предложение… Ще подкрепям активно групата за постигането на нейните амбициозни цели”, коментира Васил Попов, основател и главен изпълнителен директор на Дентатехника.

След сливането Abris планира да продължи да развива Dentotal като регионален лидер чрез органичен растеж и по-нататъшно консолидиране на местните пазари в Румъния и България, като се възползва от бизнес възможностите на двете компании. Abris ще подкрепи трансформацията на бизнеса към устойчива и мащабна платформа, която предлага на едно място всичко необходимо за денталните клиники и лаборатории в региона.

„Ще подкрепим групата в затвърждаването на позициите ѝ на пазара, както поотделно, така и чрез придобивания, за да се превърне във водещата платформа за дистрибуция на дентални продукти в региона на Централна Европа”, каза Михай Замфир, инвестиционен мениджър в Abris Capital Partners.

Abris придоби Dentotal през 2019 г. от семейство румънски предприемачи с намерението да създаде лидер на бързоразвиващия се пазар на стоматологични консумативи в региона. Докато пазарът на дентални продукти беше засегнат от пандемията заради затварянето на дентални клиники по време на локдауна през 2020 г., Dentotal засили позициите си чрез надграждане на ИТ системи и инвестиции в съвременна логистика и продажбени функции.

Сделката бележи навлизането на Abris на българския пазар, който компанията анализира от известно време. „Това придобиване е чудесна отправна точка на стратегията ни за закупуване и изграждане в сектора на денталната дистрибуция и ясен пример за нашия план за създаване на регионален пазарен лидер”, коментира Адриан Щенкулеску, партньор и ръководител за Румъния в Abris Capital Partners.

Коментар