Показват невиждани досега детайли от кацането на Луната

Когато оригиналният видеозапис на НАСА от кацането на Аполо 11 на Луната беше инцидентно унищожен, изглеждаше, че светът е загубил визуалното доказателство за едно от най-големите човешки постижения извършвани някога.

За щастие, цифровата технология за възстановяване на видеозаписи на компанията Lowry Digital, разчитаща на графични процесори Nvidia Tesla и технология CUDA, дава възможност за преработване на излъчения по телевизията запис на Нийл Армстронг в качествено видео с висока резолюция (HD).

Tesla е високопроизводителен паралелен процесор, които работи съвместно с централния процесор в системата. Тежки изчислителни задачи като възстановяване на видеоматериали използват изчислителните възможности на графичните процесори, като в същото време останалата част на кода на приложението се изпълнява от централния процесор. Така се ускорява целият процес на обработка и се намалява необходимото време за приключване на задачата.

Lowry Digital работи с няколко различни видео източника, за да получи финалният видеоматериал, базиран на записи с ниско качество от телевизионното излъчване и 8-милиметрова филмова лента, записана с от портативна камера, която е била насочена към монитор в станцията Honeysuckle Creek на НАСА в Австралия.

Новата версия на обработения видеозапис на Аполо 11 е подобрена, като са премахнати различни артефакти от картината – шум, трептения, затъмнени ъгли, загуба на острота и размазване на образа. В резултат на това е възстановен оригиналният контраст и е подобрена резолюцията на финалния клип.

Подобрявайки всеки кадър от видеоклипа на система, която разчита само на централния процесор, обработката щеше да отнеме на Lowry Digital между 24 и 45 минути за кадър. В същото време използването на Tesla процесорите осигурява 100-кратно подобрение в скоростта, намалявайки необходимото време за обработка на единичен кадър до секунди.

Финалната обработена версия на видеозаписа от кацането на Луната ще съдържа два и половина часа видео с висока резолюция. Възстановителният видео процес е позволил да бъдат извадени детайли от клиповете за Аполо 11, които никога до преди това не са били видими, твърди Анди Кейн, генерален мениджър на Tesla бизнес подразделението в Nvidia.

“Вече можете да видите лицата на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин зад визьорите на техните скафандри, звездите на американския флаг, когато той бива вдиган, и невероятните детайли на лунната повърхност”, уточнява Кейн.

Възстановителният процес използва мощни алгоритми за обработка на изображения, които са били доработвани при възстановяване на над 400 филма, включително и класически заглавия, като например Казабланка и Доктор Живаго.

Lowry Digital продължава да си сътрудничи с НАСА по възстановяване на други записи от видео архива с кацанията на Луната, като се очаква работата да приключи през септември.

Коментар