COVID CHECK BG – сканира Covid сертификати

Безплатно приложение за сканиране на Covid сертификати е достъпно в Google Play
(снимка: CC0 Public Domain)

Google одобри разработеното от „Информационно обслужване” АД мобилно приложение за сканиране на европейски цифрови сертификати COVID CHECK BG, съобщиха от държавната компания.

Приложението е безплатно и може да се свали свободно от онлайн магазина Google Play Store. То отговаря на всички европейски стандарти и е разработено в рекордно кратки срокове, съобщи Ивайло Филипов, изпълнителен директор на „Информационно обслужване”.

В него е вграден QR четец, който валидира сертификата. Приложението може да сканира всички варианти на сертификата, които са одобрени от ЕК – за ваксинация, преболедуване и отрицателен резултат от NAAT или RAT изследване, поясни Филипов.

COVID CHECK BG е достъпно за масово ползване от граждани и институции, които разполагат с мобилни устройства с операционна система Android. То може да бъде използвано за проверка на сертификати на посетители в заведения, зали, кина, театри, спортни събития и др.

Очаква се скоро приложението да бъде одобрено и от Apple, така че и потребителите на устройства с операционна система IOS ще могат да го използват.

„Информационно обслужване” вече предлага дигиталните сертификати и във формат pkpass, което позволява на всеки да съхранява документа си в приложение тип „портфейл” на мобилно устройство. Това облекчава както гражданите, на които няма да се налага да носят хартиения вариант на сертификата, така и проверяващите, които лесно могат да верифицират документа.

Общо над 1,4 млн. броя са генерираните сертификати до този момент, като над 530 000 се използват ефективно от българските граждани при пътувания зад граница, уточниха от Информационно обслужване.

Даунлоуд: COVID CHECK BG

Коментари по темата: „COVID CHECK BG – сканира Covid сертификати”

добавете коментар...

  1. :)

    Отивате на сайта където можете да си свалите сертификатите. Сваляте го в pkpass и си го слагате в Apple Walet или Google Pay без никакви драми. Не ви трябва приложени, не ви трябва нищо.

  2. :o)

    Много добре ни е ясно какви милиони потъват УЖ за ИО. И какви милиарди потъват къде ли не из България.

    И като те заболи какво? Нещо ще промениш ли? Една и съща игра се върти 30 години.
    Който има акъл тея неща ги знае, ако не да ти напомня популярна песен :
    “В момента и ти си като всички БИТ ПЕС” 🙂

  3. IT Man

    СИЛНО ЩЕ НИ ЗАБОЛИ като разберем КОЛКО МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ, а може и Евра потъват в тази Фирма „Информационно обслужване” АД

  4. :o)

    Би трябвало да чете и от Смартфон, едва ли е само за хартия

  5. yoyoyoyo

    Проверката на кода на сертификата е изцяло офлайн, не изисква интернет връзка. Това важи и за летищата и границите.
    Това qr кода съдържа няколко хедъра, единия от които е подписа на кода. Приложението проверява за подписа с инсталираните в него публични ключове.
    Всеки qr код e като самоподписано .exe.
    Стандартите ги има публикувани в github и на много други места и след ковид пандемията е второто случай в човешката история, когато всички държави са били на едно мнение по даден въпрос, без изключения.
    Станадартът е разработен и създаден преди да ги има ваксините.
    Който си открадне частния ключ на някое МЗ, може да си прави реални паспорти колкото си иска. Стандартът има по-голям легална тежест от документи и регистри.

    Всеки бар код съдържа Три Имена на латински и дата на раждане, независимо дали приложението ще ги изпише или не, те могат да се разчетат от друга програма, има много добри примери на phyto и node.js(по удобно е).

  6. Елена

    То май е само за проверяващи, не става да си покажеш сертификата от него. Само сканира от хартията, за да докаже, че е истинска. Значи да си носим хартията? Какъв е смисълът? Видях английското, то си е както трябва, отваря самия сертификат онлайн.

  7. л

    Тествах го, работи 😉

Коментар