Мошеническият софтуер расте неудържимо

Броят на измамническите програми е нараснал десет пъти за по-малко от година, сочи нов доклад на компанията за сигурност PandaLabs.

Към края на третото тримесечие в интернет ще бродят около 637 хиляди образци на подобни програми, прогнозират експертите.

По-рано тази година жертви на разпространителите на измамнически продукти станаха популярните социални мрежи Facebook, MySpace, Twitter и Digg.

В категорията на мошеническия софтуер влиза всеки тип фалшива програма за сигурност. Тези приложения обикновено изискват от потребителите да заплатят за унищожаване на несъществуващи заплахи.

Установени са около 200 различни семейства мошенически кодове, като броят им продължава да расте. Само за първото тримесечие на 2009-а са се появили повече нови екземпляри, отколкото през цялата минала година, отчита PandaLabs.

Още по-фрапиращи са данните за второто тримесечие, през което броят на новите мошенически програми е превишил 4 пъти общия брой на подобни продукти през 2008 година.

PandaLabs очаква през третото тримесечие на настоящата година да се появят повече измамнически програми, отколкото е имало през последните 18 месеца.

Коментар