Pirate Bay става интернет магазин за музика

Най-големият торент портал The Pirate Bay ще се превърне вероятно в интернет магазин за музика. Шведската компания Global Gaming Factory (GGF), която е в процес на придобиване на сайта, е близо до сключване на споразумение с една от водещите звукозаписни компании, съобщи Франс Прес.

Генералният директор на GGF е отказал да назове името на лейбъла, но все пак е намекнал, че става въпрос за компания от "голямата четворка" – а в нея влизат EMI, Universal Music, Sony Music и Warner Music.

Ако сделката се осъществи, за първи път в своята история The Pirate Bay ще продава съдържание, лицензирано по всички правила.

Очаква се придобиването на сайта да бъде финализирано на 27 август. По-рано тази седмица се появиха информации, че руска компания иска да погълне портала, но новите собственици са отказали сделката.

Pirate Bay е най-големият интернет ресурс за споделяне на файлове. Неговата аудитория надвишава 20 милиона души.

В последно време обаче облаците над торент портала се сгъстиха. Четиримата негови създатели бяха осъдени на по една година затвор и глоба в размер на 3,6 милиона долара, а в редица държави притежателите на авторски права искат от властите да закрият сайта.

Коментар