Телевизията е особено вредна за децата

Телевизорите вредят на децата в по-голяма степен, отколкото се предполагаше досега, установи изследване на учени от Университета на Мичиган.

Колкото по-дълго малчуаните гледат телевизия, толкова по-голямо е кръвното им налягане, показва експеримент със 111 деца на възраст от 3 до 8 години.

При децата, които ежедневно прекарват пред телевизора от 90 до 330 минути, кръвното налягане е завишено с 5-7 пункта, съобщи time.com.

Негативното влияние на телевизора се проявява при всички деца – с наднормено и с нормално тегло.

Любопитното е, че останалите форми на слабоподвижни занимания, като например четене на книги и игри с компютър, нямат подобен негативен ефект.

Учените си обясняват явлението с факта, че когато децата седнат през телевизора, обикновено търсят и нещо за хапване.

Увлечени в предаванията, малчуганите могат да погълнат много по-големи количества чипс, хамбургер или хотдог, отколкото ако са на масата за хранене. Подобни продукти съдържат много сол и повишават кръвното налягане.

Видеоигрите и интернет сърфирането носят по-малка вреда, тъй като при тези занимания децата извършват най-различни движения и обикновено не се хранят по същото време.

Децата, които прекарват пред телевизора над два часа дневно, са изложени на двойно по-голям риск да заболеят от астма, тъй като настъпват нежелани промени в белите им дробове, в резултат на заседналия живот.

Коментар