Бил Гейтс купи хотел с изглед към Кремъл

Бил Гейтс вече е собственик на хотели в Москва и Санкт Петербург
(снимка: Gates Notes)

Американският предприемач Бил Гейтс придоби контролния пакет във веригата хотели Four Seasons. Любопитното е, че освен хотели по целия свят, веригата притежава и два хотела в Русия – хотел „Москва” до Червения площад и „Лъвския дворец” в Санкт Петербург.

Московският хотел на Four Seasons се намира в непосредствена близост до Кремъл, докато „Lion Palace” в центъра на Санкт Петербург е на няколко крачки от Исакиевската катедрала.

Инвестиционният фонд на Бил Гейтс Cascade Investment е придобил 23,75% дял във Four Seasons за 2,21 млрд. долара, според Уол Стрийт Джърнъл. По-рано фондът на Гейтс притежаваше 47,5% от компанията, а след последната сделка делът му във Four Seasons се увеличи до 71,25% и вече е мажоритарен собственик.

Саудитският принц ал-Валид бин Талал е продал своя дял в хотелската верига на Бил Гейтс. Неговата компания Kingdom Holding сега притежава 23,75% от акциите, а 5% остават при основателя и председател на съвета на директорите на Four Seasons – Изадор Шарп.

Four Seasons е оценен на 10 млрд. долара към момента на придобиването. През последните няколко години Kingdom Holding е получила много предложения за закупуване на дял, но фирмата е чакала подходящ инвеститор.

Хотелската верига е основана в Канада през 1960 г., със седалище в Торонто. В момента тя се състои от 121 хотела и курорта и 46 резиденции. Според Forbes, през 2018 г. приходите на Four Seasons Hotels от наеми на стаи в Русия възлизат на 32 милиона долара.

Коментари по темата: „Бил Гейтс купи хотел с изглед към Кремъл”

добавете коментар...

  1. Хахаха

    Сега като им разпъне една 5-жи клетка в хотела и ще управлява герантокрацията отсреща

Коментар