Учени в захлас по квантовите компютри

Квантовите компютри могат да се окажат значително по-устойчиви на грешки, отколкото се считаше досега.

Физици от Университета Куинсланд са установили, че дори и при 50% загуба на данни, квантовите машини продължат да изпълняват своите функции.

Научният доклад, публикуван в изданието Physical Review Letters, твърди, че относително големи грешки и загуби на данни са допустими в приложението на квантовите компютри.

Теоретично, функционалността на системата се запазва и когато 10% от компонентите работят с грешки или дори при 50% изобщо неработещи компоненти, посочва д-р Том Стейс.

В момента квантовите компютри се намират на твърде ранен етап от своето развитие. Потенциалът им обаче е огромен, убедени са учените.

Подобни изчислителни системи ще предложат много по-висока производителност, отколкото днешните компютри. В допълнение, възможностите за защита на информацията са несравними.

Квантовите устройства обаче са чувствителни към външни въздействия и шумове, които водят до намаляване на производителността.

Ето защо една от целите на учените сега е да разберат колко точно трябва да бъде проектирането, за да могат квантовите компютри да работят нормално.

Коментар