Спиди Нет ограничи последиците от нов саботаж

През нощта на 5 срещу 6 август около 00:20 часа неизвестни лица са прерязали магистрален оптичен кабел, свързващ двата основни технически центъра на столичния телекомуникационен оператор Спиди Нет (http://www.speedy-net.bg/). Добрата новина е, че поради наличието на двойна резервираност на основните магистрални линии, саботажът не е успял да доведе до по-сериозни последствия за мрежата на Спиди Нет, каквито може би е имал за цел. Прекъсната е връзката само към три квартала – Център, Сточна гара и Манастирски ливади, но достъпът до Интернет там е възстановен за броени часове. Спиди Нет е сред малкото телекомуникационни компании у нас, които разполагат с двойна резервираност на оборудването си и четворна резервираност на свързаността.

Изключително неприятно е съвпадението на саботажа със силната гръмотевична буря, разразила се над столицата през същия ден. „Гръмотевичните бури винаги водят до висока аварийност при всякакви преносни мрежи (електрозахранване, телевизия и Интернет). Прекъсването на точно този кабел на точно това място обаче няма как да е случайно предвид факта, че това е магистрален кабел и при обичайна ситуация би довело до спиране на услугите на компанията навсякъде. Това, което престъпниците не са съобразили, е наличието на двойна резервираност на основните ни магистрали“ – заяви Страхил Иванов, изпълнителен директор на Спиди Нет. Според него вече се забелязва тенденцията при форсмажорни обстоятелства конкуренцията да се активизира със саботажната си дейност.

„Очевидно Спиди Нет е изключително неудобна компания на пазара на телекомуникационни услуги за определени фирми. Ръководството на оператора възнамерява да вземе сериозни мерки за разкриването на конкурента, който стои зад поредицата саботажи срещу инфраструктурата й. Спиди Нет обявява награда от 5000 лв. за информация относно извършителите или поръчителите на саботажа“ – добави Иванов.

Коментар