Мобилно приложение лекува страха от паяци

Учени доказаха ефективността на мобилно приложение в терапията на арахнофобия
(снимка: Universität Basel, MCN)

Екип от изследователи от швейцарски университет създаде приложение за лекуване на пациенти с арахнофобия, т.е. такива, които се страхуват от паяци. Приложеният метод на постепенно потапяне в ситуацията се счита за ефективен в терапията на заболяването.

Приложението Phobys, създадено от учени от университета в Базел (Швейцария) под ръководството на професор Доминик дьо Кервен, използва 3D модел на паяк, който изглежда много реалистичен. С помощта на екрана на смартфон хората могат да видят как ще изглежда паякът на ръката им.

За да оцени ефективността на приложението, екипът е привлякъл 66 доброволци. В продължение на две седмици те или са участвали в шест 1,5-часови тренировки с помощта на Phobys, или не са правили нищо за преодоляване на страха си от паяци.

След това участниците се доближавали максимално близо до прозрачна кутия с паяци, както преди началото на експеримента. Оказа се, че след терапия с приложението, страдащите от арахнофобия са успели да се доближат до истински паяци, за разлика от тези, които не са участвали в лечението.

Приложението има девет нива. Всяко от тях е по-сложно от предишното и на всеки етап потребителят по някакъв начин взаимодейства с паяка или просто се доближава до него.

Phobys вече може да бъде изтеглено от онлайн магазините App Store и Play Store. Хората с лек страх от паяци могат да го използват самостоятелно, а тези, които се страхуват панически от тях – само под наблюдението на специалист.

Даунлоуд: Phobus

Коментар