Бебетата – тези мълчаливи феномени

Изследване на учени от университета Бригам Йънг, САЩ, откри пеленачета с изумителни умения. Те били на шестмесечна възраст, но вече можели да свързват весел лай със снимка на дружелюбно изглеждащо куче и гневно ръмжене със заплашителна кучешка снимка.

Тези резултати показват, че много преди бебетата да започнат да говорят, те вече умеят да разпознават и да реагират на случващото се около тях, съобщи smh.com.au.

Според Рос Флом, професор по психология и автор на изследването, пеленачетата навлизат в света с голям обем от умения в разпознаване на различни видове емоции. И въпреки че не разбират какво се говори, те усещат настроенията в общуването.

Тези открития се отнасят само до част от мозъчното развитие на децата.

Професорът твърди, че през първите две години от живота настъпвали повече бързи промени в развитието, отколкото през всеки друг период от битието ни. Флом разкрива също, че бебетата имат забележителни способности не само в разпознаване на човешки лица и гласове, но и в различен контекст.

Кучетата били избрани за експеримента, заради изключителната си комуникативност, породена от лицевото изражение и лая, допълва професорът. Повече от 125 деца, на възраст от 6 до 24 месеца, взели участие в изследването.

Алан Фогел, професор по психология от Университета на Юта, коментира, че новото изследване се вписва в предишни проучвания, които показват как бебета могат да свързват човешки лица и гласове.

 

Коментар