Сделка дава тласък на облачните технологии

Лидерът в решенията за виртуализация, VMware, изигра поредния си силен ход. Компанията обяви, че купува SpringSource за $420 милиона, като така ще навлезе на пазарите за разработка на приложения и изчислителни облаци (cloud computing).

В рамките на сделката, която вече е получила одобрението на акционерите на SpringSource, VMware ще плати $362 милиона в брой и още $58 милиона в акции и опции. Очаква се покупката да бъде финализирана през третото тримесечие на годината.

Калифорнийската SpringSource е един от водещите доставчици на инструменти за разработка на корпоративни Java приложения, с над 2 милиона потребители.

Платформата с отворен код Spring е най-популярният продукт на компанията. Освен това тя е водещ разработчик на езика за програмиране Groovy и платформата за създаване на уеб приложения Grails.

Във VMware са убедени, че придобиването на SpringSource е повече от изгодно. Сделката ще позволи на компанията да извлече ползи от тенденциите на софтуерния пазар и изчислителните облаци.

VMware планира да разработи интегрирано решение “Платформа като услуга” (PaaS), коeто ще се помества в клиентските центрове за данни или на сървърите на доставчици на облачни услуги.

PaaS ще позволи на предприятията да намалят времето за разработка на корпоративни уеб приложения и последващото им пускане в облачната операционна система VMware vSphere. Според анализ на Форестър Рисърч, през 2016 г. пазарът на PaaS ще нарасне до $15 млрд.

VMware не планира да променя съществуващите продукти на SpringSource. След поглъщането, компанията ще гарантира максимална съвместимост и оперативно взаимодействие на продуктите на VMware и SpringSource.

При това, VMware планира да следва съществуващия принцип на SpringSource, благодарение на който компанията е станала популярна, а именно: съвместимост с широк обхват от комуникационeн софтуер и използване на модели на отворен код, удобни за разработчици.

Според анализатори, сделката ще подпомогне развитието на изчислителните облаци. По-специално, ще даде възможност на компаниите да създават цялостна екосистема за разработка и пускане на SaaS (софтуерът като услуга) приложения.

VMware и SpringSource ще се допълват взаимно, коментира технологичният директор на VMware Стив Херод. И двете компании са фокусирани върху опростяване на ИТ инфраструктурата на предприятията. При това, VMware ще се занимава предимно с хардуерната част, докато SpringSource – със софтуерната.

Сливането ще осигури на потребителите интегриран набор от инструменти за разработка, експлоатация и управление на облачни среди и приложения, смята главният изпълнителен директор на SpringSource Род Джонсън.

Коментар