Microsoft и Nokia в съюз за един милиард потребители

 

Световният лидер в софтуера и най-големият производител на смартфони се съюзиха, за да предоставят на бизнеса иновативно решение за мобилна продуктивност. Microsoft и Nokia съвместно ще проектират, разработват и представят на пазара мобилни решения, съобщиха двете компании.

За първи път Microsoft и Nokia влизат в толкова мащабен съюз. Според условията на договора, компаниите ще започнат незабавно работа върху решения за потребители, работещи извън офиса. Устройствата на Nokia ще бъдат снабдени с Microsoft Office Mobile и софтуер за бизнес комуникации, сътрудничество и управление.

Новите решения ще са достъпни в широка гама от смартфони на Nokia, започвайки от бизнес оптимизираната серия Eseries. Двете компании ще налагат своите продукти и чрез доставчици на телекомуникационни услуги за бизнеса и индивидуалните потребители.

Както Microsoft, така и Nokia познават нуждите на големите организации и разбират крайния потребител. В допълнение към съвместната работа върху вече съществуващите софтуерни инструменти и услуги, този опит ще бъде използван за проектиране на нови начини за работа с устройствата на Nokia. Те ще бъдат идентифицирани от специално създадени екипи на двете компании, за да отговорят на нуждите на мобилните  професионалисти.

В момента над 200 милиона потребители ползват смартфоните на Nokia. Това разкрива шанс за Microsoft да разпространи своя пакет Microsoft Office Mobile сред широка аудитория по целия свят.

Потребителите ще могат да си сътрудничат в Office документите, независимо къде се намират, посочва Стивън Елоп, президент на бизнес дивизията на Microsoft. Тази възможност е част от стратегия на компанията да осигури ефективна комуникация между компютъра, мобилния телефон и браузъра.

Nokia, от своя страна, вижда в Microsoft партньор, който може да осигури цялостна интеграция на инструментите за бизнес продуктивност в мобилните й устройства.

"Заедно с Майкрософт ще разработим иновативни начини, които улесняват работата на хората както в малките, така и в големите организации", коментира Кай Ойстамо, изпълнителен вицепрезидент на Nokia.

Смартфоните на компанията ще бъдат така обезпечени със софтуер, че да осигурят значителни възможности в областта на мобилната бизнес продуктивност и да станат неразделна част от домашната и бизнес среда, допълва Ойстамо.

Обявеният съюз се базира на вече съществуващите оптимизации на Nokia за достъп до електронна поща и друга персонална информация с Exchange ActiveSync. Следващата година компанията ще започне да доставя Microsoft Office Communicator Mobile със смартфоните си, а по-късно и с други Office приложения, инструменти и услуги.

Така например, потребителите ще имат възможност за преглед, редакция, създаване и споделяне на Office документи на повече устройства и от повече места. За целта ще се използват оптимизирани за мобилен телефон версии на Microsoft Word, Microsoft PowerPoint, Microsoft Excel и Microsoft OneNote

Други очаквани възможности са мигновени съобщения и информация за присъствие, оптимизирани инструменти за виртуални конференции и съвместна работа с Microsoft Office Communicator Mobile.

Ще бъде осигурен също мобилен достъп до интернет и екстранет портали, изградени на базата на Microsoft SharePoint Server. Управлението на устройствата ще се извършва с Microsoft System Center.

"Обсегът на алианса между Microsoft и Nokia, както и потенциалните ползи за организациите и отделните хора са значителни", коментира Стивън Дрейк, вицепрезидент за мобилността и телеком сектора в IDC.

Предоставяйки решения за продуктивност на Microsoft на голямата клиентска база на Nokia, двете компании ще могат да обслужват по-добре нуждите на растящия брой мобилни служители. Според IDC, броят та тези потребители ще достигне 1 милиард в световен мащаб през 2011 година.

Коментар